Ν. Κορέα: Μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 08:17
REUTERS/KIM JAE HWAN

A- A A+

Μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια διεξάγει το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας και σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάεις με τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα η Κίνα, που δέχεται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις - τις ΗΠΑ και την Ε.Ε - φέρεται να «επανεξετάζει» τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.

Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας και γίνονται μερικές ημέρες αφού διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, επέρριψε στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για το ναυάγιο νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στο οποίο βρήκαν το θάνατο 46 ναυτικοί, με την εκτόξευση τορπίλης από υποβρύχιο.

Τα γυμνάσια, λίγες ημέρες μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει «κάθε επαφή» με τη Σεούλ, από τη στιγμή που η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας «Cheonan».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και καμμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια - ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ Μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί «πρόοδος», δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης «ισορροπιών». Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.

Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί στις 7 Ιουνίου, περίπου δύο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή