BP: Σε εξέλιξη η επιχείρηση φραγής της πετρελαιοπηγής

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 10:42
UPD:11:18
A- A A+

Συνεχίζει η ΒΡ την επιχείρηση που ξεκίνησε χθες για φραγή της πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χέιγουαρντ, το εγχείρημα προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.

«Η επιχείρηση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας και συνεχίζεται. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για να αναφερθεί», ανακοίνωσε η BP, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση για την πρόοδο του εγχειρήματος.

Πρόκειται για μια περίπλοκη επιχείρηση έγχυσης σκυροδέματος και άλλων υλικών στην πετρελαιοπηγή από την οποία διαρρέει πετρέλαιο εδώ και πέντε εβδομάδες, μετά την καταστροφή της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου «Deepwater Horizon».

Ανάλογη επιχείρηση, την οποία η πετρελαϊκή εταιρεία αποκαλεί «top kill», δεν έχει ποτέ πραγματοποιηθεί σε βάθος 1.500 μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BP, οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι 60% έως 70%.

Αξιωματούχοι της εταιρείας επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο ημέρες για να μάθουν αν το εγχείρημα πέτυχε. Η ΒΡ βρίσκεται εν μέσω ισχυρών πιέσεων να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά τις ακτές της Λουϊζιάνα. «Αν (η επιχείρηση) είναι επιτυχής – και δεν υπάρχουν εγγυήσεις – πρέπει να μειώσει σημαντικά ή και να σταματήσει τελείως τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο. Και αν δεν είναι, υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορεί να είναι βιώσιμες», δήλωσε ο χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή, το περιβάλλον αποκατασταθεί και η επιχείρηση καθαρισμού ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η οικολογική καταστροφή υπογραμμίζει τη μη βιωσιμότητα της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με γερουσιαστή της Αλάσκα, η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αναστολή κάθε δραστηριότητας άντλησης πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αρκτική, έως το 2011.

Ο Μαρκ Μπέγκιτς ανέφερε σε δήλωσή του ότι ενημερώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών πως η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει πάγωμα όλων των αιτήσεων για εξερεύνηση κοιτασμάτων και εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική ως το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή