Αναταράξεις από την ομολογία Μαντέλη

Πρόταση να καταθέσει στην Εξεταστική ο Κ. Σημίτης
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 12:54
UPD:16:17

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απίστευτες αποκαλύψεις διαφθοράς ενός ακόμα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και για κυνική ομολογία που καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς «που κατατρώγει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή».

A- A A+

Για κυνική ομολογία και απίστευτες αποκαλύψεις διαφθοράς ενός ακόμα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο θέμα Μαντέλη. Αίτημα Δ.Παπαδημούλη να κληθεί στην Εξεταστική ο Αρ. Μαντάς, πρώην σύμβουλος του Τ. Μαντέλη. Αιχμές του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Βαλυράκη κατά των δικαστικών αρχών. Ο κ. Σημίτης οφείλει -αν κληθεί- να έρθει και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος.

Ερευνα στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι από το ΣΔΟΕ μετά από σχετική εντολή της Εξεταστικής Επιτροπής.

Αντώνης Σαμαράς: Οι αποδείξεις βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ

Η ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι χρηματιζόταν θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη Νέα Δημοκρατία για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως, βαραίνουν μόνο το ίδιο, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στην υπόθεση Μαντέλη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απίστευτες αποκαλύψεις διαφθοράς ενός ακόμα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και για κυνική ομολογία που καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς «που κατατρώγει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που με προτροπή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μελετά το φαινόμενο της Διαφθοράς και τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμησή της.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, που είχε θητεύσει σε υψηλές θέσεις στα ΕΛΤΑ και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί σε βάρος του κ. Μαντέλη.

«Ο κ. Μαντέλης θα "κελαηδήσει" περισσότερο αν φοβηθεί ότι μπορεί να πάει φυλακή για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, του νόμου περί μαύρου χρήματος, του νόμου περί πόθεν έσχες και για φοροδιαφυγή. Περιμένουμε, έστω και τώρα, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ακόμη πως η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια συγκάλυψης, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ομολογήσει όσοι πιάστηκαν με λογαριασμούς όπως οι κ. Τσουκάτος και Μαντέλης.

«Ψάχνουμε τα 99,3 εκ από τα 100 που δόθηκαν ως μίζες με βαλίτσες, σακούλες, με αχυρανθρώπους. Έχουμε χρόνια που και η πολιτική και η δικαστική εξουσία συγκάλυπταν» σημείωσε σε άλλη συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα 9,89.

Αναφερόμενος στην κατάθεση Μαντέλη, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιοι πάνε να του φορτώσουν μίζα 10 εκατ. ευρώ, σημείωσε πως ο πρώην υπουργός δεν «έδειξε» κανέναν, όμως υπαινίχθηκε ότι ξέρει περισσότερα από αυτά που είπε στην Εξεταστική. «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να πιέσει τον κ. Μαντέλη να πει περισσότερα πράγματα», παρατήρησε και επανέλαβε πως αυτό θα γίνει μόνο αν φοβηθεί ότι μπορεί να πάει φυλακή. «Αν ο Μαντέλης και ο κάθε Μαντέλης δε φοβηθεί από τη δικαιοσύνη ότι μπορεί να πάει φυλακή και δε μιλήσει, αν δεν πιεστεί ο κ. Τσουκάτος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει τι και πώς, αν ο κ. Σαμαράς δεν κρυφτεί πίσω από το θάνατο του Βαρθολομαίου, αν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων δε ζητήσουν από τους υπουργούς που είχαν δικαίωμα υπογραφής να πάνε σε προκαταρκτική επιτροπή, τότε δε θα βγει άκρη», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

KKE: Δεν αρκούν οι διακηρύξεις του τύπου «όλα στο φως»

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της SIEMENS τονίζουν την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με αφορμή την ομολογία Μαντέλη.

«Παίρνοντας υπόψη ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της SIEMENS και του γερμανικού κράτους και ότι στη Γερμανία η υπόθεση έχει κλείσει στα πλαίσια γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης, είναι φανερό ότι δεν φτάνουν οι διακηρύξεις του τύπου «”όλα στο φως”», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητήσει το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της SIEMENS», κατέληξε ο κ. Παφίλης.

«Ο Κ. Σημίτης οφείλει να καταθέσει στην Επιτροπή»

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να πάρει θέση στο θέμα Μαντέλη, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πρώτο πρώην υπουργό της κυβέρνησής του που παραδέχεται ότι έλαβε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά και για το δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά το Θ. Τσουκάτο –στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη- που ομολογεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει -αν κληθεί- να έρθει και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε: «Είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάποια υπόθεση. Από κεί και πέρα το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές -δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής- μπορεί μερικές φορές να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης, εκτίμησε ότι στην υπόθεση προκύπτουν μη παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε δηλώσεις του στον Βήμα FM 99,5, o κ. Βαλυράκης σημείωσε πως έργο της Εξεταστικής είναι να επισημάνει σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων «και εδώ», τόνισε, «υπάρχουν αποδείξεις».

Όπως έκανε γνωστό, θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη. Παράλληλα όμως, έκανε λόγο και για αντιδράσεις που έχουν «κάποια δόση υποκρισίας», δεδομένου -όπως είπε- ότι υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

Σε άλλη του συνέντευξη στον Real FM, ο κ. Βαλυράκης αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφών σε υποθέσεις που αφορούν στη διακίνηση «μαύρου χρήματος», άφησε σαφείς αιχμές κατά τόσο της δικαστικής όσο και της πολιτικής εξουσίας, καθώς όπως επεσήμανε, πλην της ομολογίας Μαντέλη, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν γνωστά στις δικαστικές αρχές από το 2008.

«Δεν είχαμε ενδείξεις, είχαμε αποδείξεις … Δεν υποθέταμε, υπήρχαν στη δικογραφία, η δικαστική αρχή γνώριζε πολύ καλά και όχι μόνο, γιατί δεν απέστειλε το φάκελο στη Βουλή πριν από δύο χρόνια; Υπήρξε συγκάλυψη», υπογράμμισε και σημείωσε πως αποδεικτικά στοιχεία δωροδοκίας υπήρχαν στη δικογραφία και δεν αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές που διενεργούσαν τον έλεγχο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι εκτελεστικό όργανο», ούτε έχει την εξουσία, για να διατάξει την κράτηση του κ. Μαντέλη.

Τέλος, ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι οι εξελίξεις δίνουν έρεισμα στο ελληνικό κράτος να στραφεί προς τη Siemens διεκδικώντας αποζημιώσεις, για να επισημάνει ότι «κακώς δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής».

«Δόθηκε άπλετο φως στην υπόθεση Μαντέλη, στην οποία έπρεπε να έχει φτάσει η ανακριτική διαδικασία πριν από δύο χρόνια. Είναι μία ένδειξη, ότι προχωράμε στην πλήρη αποκάλυψη όλης της αλήθειας σε σχέση με το αυτό το σκάνδαλο που βαρύνει το πολιτικό σύστημα και θα το βαρύνει μέχρι την πλήρη διαφάνεια σε κάθε λεπτομέρεια, κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Βαλυράκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή