«Πολύ πιθανή» και δεύτερη έκρηξη ισλανδικού ηφαιστείου

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 13:22
UPD:14:00

A- A A+

Και δεύτερο ισλανδικό ηφαίστειο είναι πιθανόν να εκραγεί, προειδοποιούν επιστήμονες σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. Η έκρηξη του Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη.

«Μια έκρηξη βραχυπρόθεσμα» του ηφαιστείου Κάτλα, σημαντικότερου και ισχυρότερου από το Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, «είναι πολύ πιθανή», εκτιμούν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Περιορισμού των Κινδύνων και του Αριθμού των Καταστροφών, που ανήκει στο University College London.

«Είναι πολύ πιθανόν οι εκρήξεις στην Ισλανδία, λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες, να προκαλέσουν την επανάληψη των πρόσφατων προβλημάτων στις αερομεταφορές», θεωρούν οι ειδικοί.

Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου, οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι διαπίστωσαν πως τα ηφαιστειακά νέφη που εντοπίσθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα επάνω από τη Σκωτία παρήγαν ηλεκτρικό φορτίο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στα αεροπλάνα.

«Μόρια με ηλεκτρικό φορτίο μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας και, εάν διεισδύσουν στο αεροπλάνο, είναι πιθανόν να απειληθούν οι επιβάτες ή τα όργανα πτήσης», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μείωση των διεθνών πτήσεων κατά 2,4% τον Απρίλιο

Eν τω μεταξύ, μειωμένες κατά 2,4% ήταν το Απρίλιο οι διεθνείς πτήσεις εξαιτίας του νέφους της τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Από το ηφαιστειακό νέφος δεν επλήγησαν ωστόσο οι πτήσεις μεταφοράς φορτίων, οι οποίες εμφάνισαν αύξηση κατά 25,2% έναντι 28,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΙΑΤΑ, Τζοβάνι Μπιζινιάνι, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας επιβράδυνε την παγκόσμια ανάκαμψη, πλήττοντας τις μεταφορές σε όλες τις περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή