Συντριπτικό «ναι» των Γάλλων σε μειώσεις δημοσίων δαπανών

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 16:01
A- A A+

Υπέρ των επιπλέον μειώσεων των δημοσίων δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας τους τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Επίσης, οι περισσότεροι συμφωνούν με την ένταξη στο γαλλικό Σύνταγμα κανόνων για τη μείωση του ελλείμματος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία BVA στις 25 και 26 Μαΐου, το 82% των Γάλλων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των δαπανών, ενώ το 75% υποστηρίζει τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τον προϋπολογισμό.

Η δημοσκόπηση πάντως δεν ασχολείται με τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 χρόνια που είναι τώρα, ένα θέμα που έχει ήδη προκαλέσει την αντίθεση των αριστερών κομμάτων και των εργατικών συνδικάτων.

Τα συνδικάτα απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενα για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πάγωμα των δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που φέτος θα φτάσει το 8% του ΑΕΠ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έχει θέσει στόχο της κυβέρνησής του να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 6% το 2011 και στο 4,6% το 2012, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι θα ανακοινώσει πριν από το καλοκαίρι νέα σχέδια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Σαρκοζί έχει δηλώσει επίσης ότι θέλει να συμπεριλάβει στο γαλλικό σύνταγμα νέους κανόνες που θα αναγκάζουν τις επόμενες κυβερνήσεις να χαράξουν μία πενταετή στρατηγική για τη μείωση του δομικού ελλείμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή