«Η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί χωρίς να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας», τονίζουν τα 19 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, απαντώντας στην αδράνεια που τους καταλογίσθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα.
Μετά από τη σημερινή της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο».
«Η εξεταστική», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη, ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές».
«Είναι προφανές», καταλήγει, «ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ».
Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος, να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.
Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και να ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
Εξάλλου, απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί ο πρώην σύμβουλος του Αναστάσιου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ