«Ο ¶κερμαν ήθελε να σώσει την Ελλάδα», γράφει η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank είχε μεγαλύτερη ανάμειξη στη διάσωση της Ελλάδας από ό,τι πιστεύεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, «κλιμάκιο της τράπεζας με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα απόδοσης επενδύσεων Μικέλε Φασιόλα συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010 με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να διερευνήσει πιθανές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με μνημόνιο το οποίο συνέταξε ο Φασιόλα, η Deutsche Bank πρότεινε να λάβει για την Ελλάδα από τις χρηματαγορές 10 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εγινε συζήτηση με δύο μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να διαθέσουν πέντε έως οκτώ δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW και η γαλλική CDC θα συνέβαλαν η καθεμία με πέντε δισ. ευρώ.
Σε αντάλλαγμα η Deutsche Bank ζητούσε από την Ελλάδα να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. (…) Η Deutsche Bank –έγραφε η επιστολή– είχε συστήσει μάλιστα μια διεπιστημονική ομάδα για τους Έλληνες, η οποία ήταν έτοιμη «να δράσει άμεσα και συγκεκριμένα».
Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ο Γιόζεφ ¶κερμαν (φωτογραφία) παρουσίασε το σχέδιο στον σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων της Μέρκελ Jens Weidmann, ωστόσο αυτός το απέρριψε, επειδή κατά την άποψή του παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Μόνον όταν η κρίση επιδεινώθηκε και μπήκε το ΔΝΤ στο παιχνίδι, η γερμανική κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να σώσει την Ελλάδα, ωστόσο και πάλι χωρίς τις τράπεζες.
Deutsche Welle