Ενισχύονται οι τριγμοί στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 20:10
A- A A+

Την αναστολή λειτουργίας των γραμμών θαλάσσιας επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα, που λειτουργούν με στόχο την αποφυγή θερμών επεισοδίων στη διαφιλονικούμενη ζώνη των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξήγαγε εκτεταμένα ναυτικά γυμνάσια.

Τα δύο κράτη ερίζουν για τα θαλάσσια σύνορά τους από την εποχή του τερματισμού του Κορεατικού Πολέμου και την ανακωχή του 1953. Αξιωματούχος του βορειοκορεατικού στρατού δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας θα προχωρήσουν στην ακύρωση συμφωνίας που ισχύει από το 2004 με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Οι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την επικοινωνία των δύο χωρών μέσω μιας κοινής ραδιοσυχνότητας, που επέτρεπε τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Το κλίμα έντασης στην κορεατική χερσόνησο κορυφώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση διεθνούς έκθεσης, που ενοχοποιεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας. Την Τρίτη η Πιονγκάνγκ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις σχέσεις με τη Σεούλ, ενώ η Σεούλ έχει δηλώσει ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, αξιωματούχος του στρατού της Βορείου Κορέας ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στον αποκλεισμό των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της συγκοινωνιακής σύνδεσης και στη στεριά.

Η ενέργεια αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεταξύ άλλων προβλήματα σε εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργοστάσια της Νοτίου Κορέας. Εξάλλου, αρνούμενη την εμπλοκή της στη βύθιση του πλοίου, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει τις εμπορικές της δραστηριότητες με τη Νότιο Κορέα.

Πηγή: The New York Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή