Ομπάμα: Υπόλογη για τη διαρροή πετρελαίου η BP

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 21:05

A- A A+

Η BP θα είναι υπόλογη για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την ακτή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποσχέθηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η ΒΡ θα πληρώσει για όλες τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου.

«Πρέπει να πληρώσουν για οτιδήποτε έχει γίνει για να σταματήσει η διαρροή και να περιοριστεί η ζημιά. Όσοι πιστεύουν ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε δεν γνωρίζουν τα γεγονότα. Αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας αφότου ξέσπασε η κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανακοίνωσε δε την παράταση κατά έξι μήνες του μορατόριουμ στις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις, ενώ σημείωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.

«Θα παρατείνουμε κατά έξι μήνες το υπάρχον μορατόριουμ και την έκδοση νέων αδειών για νέες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αναστέλλονται 33 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στον Κόλπο του Μεξικού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη την αναβολή πολλών πετρελαϊκών σχεδίων στις ακτές της Αλάσκας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ήρθε η ώρα «να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με χώρες όπως η Κίνα η οποία έχει ήδη αντιληφθεί ότι το μέλλον εξαρτάται από τις ανανεώσιμες ενέργειες», καλώντας Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να εργαστούν μαζί με τη διοίκησή του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή