Αλ. Αλαβάνος: Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ζωντανή

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 22:49
A- A A+

H αριστερά μπορεί να είναι ο καταλύτης της νέας πλειοψηφίας, εκτίμησε ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας σε συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η ψυχή του είναι ακόμη ζωντανή».

Αναπτύσσοντας την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτονόητη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών σε διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς αλλά, όπως είπε, αυτά είναι ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα και επανέλαβε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει.

Τόνισε, ωστόσο, ότι μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο και πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε.

«Οι χήρες που θα χάσουν τη σύνταξή τους, οι "ανύπανδρες κορασίδες", οι υπερήλικοι εργάτες, οι μαζικά απολυμένοι θα είναι γύρω από το Μαξίμου την ώρα που θα φεύγετε κ. Παπανδρέου, με ελικόπτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο "Μέτωπο" είπε ότι «αν θέλουμε όμως ειλικρινά να αφήσουμε πίσω ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας μέσα στο πηγάδι, πρέπει να βρούμε νέες λέξεις, έννοιες και απελευθερωτικές δυνατότητες».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ότι επιδιώκει τη διάσπαση της αριστεράς, δήλωσε ότι «μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή