Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 09:29
A- A A+

Η νέα αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ σε προσφυγές Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, οι προτάσεις που κατέθεσε χτες ο ΔΗΣΥ για την οικονομία, αλλά και το θέμα της «μυστικής» ομάδας εμπειρογνωμόνων των ΗΕ, οι οποίοι φέρονται να επισκέφτηκαν την Κύπρο για να συγκεντρώσουν στοιχεία για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι ο απόπλους του στολίσκου των ακτιβιστών για τη Γάζα, η πρόκριση της Κύπρου στον τελικό της Γιουροβίζιον, το ενδεχόμενο συγχώνευσης Κυπριακών Αερογραμμών και Γιουροσύπρια, η πρόθεση της Βουλής για ρύθμιση του νομοθετικού κενού σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό τζόγο, ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πόλεων για το ποια θα φιλοξενήσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και ο καταυλισμός που έχουν στήσει Κούρδοι έξω από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μυστική αποστολή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι «επτά εμπειρογνώμονες στην Κύπρο κατέγραψαν τα πάντα» και ότι επανεξετάζεται ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται το Δεκέμβριο. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χθεσινή προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάμπο της Τσακίστρας, η οποία κράτησε πέντε ώρες, γράφοντας πως η πύρινη κόλαση ξεκίνησε από τη «νεκρή ζώνη» με τις φλόγες να ζώνουν τον Κάμπο και να απειλούν άμεσα το κρατικό δάσος.

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο «η Μάχη», υπό τον τίτλο «Τομές ΔΗΣΥ στην κυπριακή οικονομία» αναφέρεται στις προτάσεις που παρουσίασε χθες ο ΔΗΣΥ για την οικονομία και γράφει ότι εισηγείται μεταξύ άλλων κατάργηση, μετοχοποίηση ή και ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, ανάλογα με την περίπτωση. Αλλού «η Μάχη» γράφει «τέλος με νόμο για ηλεκτρονικό τζόγο», αναφέροντας ότι προς οριστική λύση με νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή βαίνει το πρόβλημα του ηλεκτρονικού τζόγου.

Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχουν πια πατρογονικές εστίες» ο «Πολίτης» αναφέρεται στο κύριο του θέμα σε «δυο ακόμα αρνητικότατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες». Συγκεκριμένα, γράφει ότι δυο νέα κτυπήματα επέφερε χθες το ΕΔΑΔ στον προσφυγικό κόσμο, καθώς με τις αποφάσεις του στις προσφυγές Ασπρόφτα και Πετρακίδου ακύρωσε στην ουσία την έννοια ων πατρογονικών εστιών και υποβάθμισε τις τουρκικές παραβιάσεις ως προς το δικαίωμα της κατοικίας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή πρόκριση του τραγουδιού της Κύπρου στον αυριανό τελικό του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον.

«Η Σημερινή» στο πρωτοσέλιδο της τον τίτλο «Ριζοσπαστικά μέτρα προτείνει ο ΔΗΣΥ» γράφει ότι ο ΔΗΣΥ εισηγείται μεταξύ άλλων την κατάργηση αχρείαστων ημικρατικών οργανισμών, τη μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, Κυπριακές Αερογραμμές, Γιουροσύπρια, Σφαγείο, την πώληση κρατικής γης κ.ά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σε μήλο της Εριδος μεταξύ τεσσάρων πόλεων – Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου – εξελίσσεται η Σχολή Καλών Τεχνών και ότι η κάθε μία προβάλλει το δικό της επιχείρημα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Νέα χαστούκια από ΕΔΑΔ» γράφει για νέα απόφαση καταπέλτη για το περιουσιακό που έλαβε το ΕΔΑΔ και αναφέρει ότι παιδιά μιας εκτοπισμένης οικογένειας τα οποία δεν είχαν εγγεγραμμένο το οικογενειακό σπίτι στο όνομα τους, αποκλείονται από τη δυνατότητα να υποβάλουν παράπονο για παραβίαση του δικαιώματος της κατοικίας τους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τον «καταυλισμό» διαμαρτυρίας που έχουν στήσει έξω από το «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία, Κούρδοι, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο και διεθνή προστασία διότι εκδιώχθηκαν από τη Συρία.

Υπό τον τίτλο «Πρόσκληση ευθύνης» η «Χαραυγή» γράφει ότι «πρόσκληση ευθύνης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και του ίδιου του ΓΓ του Οργανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς θα συνάδουν με το συμφωνηθέν πλαίσιο για να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό, απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού». Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη για τη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Λεμεσό με σχετική σύσκεψη να πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο ΔΗΣΥ επιτίθεται στον δημόσιο τομέα» αναφέρεται στη χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος της αντιπολίτευσης για την οικονομία και γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας για τα προβλήματα στην οικονομία, που δεν είναι άλλη από την υπερμεγέθη δημόσια υπηρεσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει για αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία θα στοιχίσει 1,2 εκ. ευρώ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Επί θύραις η συγχώνευση» γράφει στο κύριο θέμα του ότι «Κυπριακές Αερογραμμές και Γιουροσύπρια έσονται εις σάρκα μίαν τους επόμενους 2-3 μήνες», καθώς «η Κυβέρνηση έχει οριστικά ασπαστεί ότι οι συνθήκες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη λειτουργία των δυο εταιρειών». Αλλού, γράφει ότι «Χριστόφιας – Ερογλου μπαίνουν σιγά σιγά στο … ψητό» και πως του δείπνου μεταξύ των δυο ηγετών το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης «έπεται συνέχεια».

Η «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Πόλεμος κατά Κίκη Λαζαρίδη γράφει για «υπόσκαψη από κύκλους του οικονομικού κατεστημένου που φτάνουν μέχρι και τα ψηλά δώματα της δημόσιας υπηρεσίας» και ότι ο πόλεμος εναντίον του προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών «αφορά σχεδιασμούς, συμφέροντας και προσωπικές ατζέντες που σχετίζονται με την τύχη των ΚΑ». Αλλού παρουσιάζει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, στην οποία ο ΥΠΕΣ εκφράζει την πεποίθηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

«Το κυπριακό ποντίκι» γράφει σήμερα στο κύριο του θέμα ότι «Εξευτελίζει τους πρόσφυγες το κατοχικό καθεστώς» με τα «πήγαινε – έλα στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ χωρίς αποτέλεσμα» και αναφέρεται σε λεγόμενο «έγγραφο - εκτίμηση ελληνοκυπριακής κατεχόμενης περιουσίας». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θα πρέπει «να περικοπούν τα επιδόματα και των Τουρκοκυπρίων και των αλλοδαπών».

Τέλος, η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Στολίσκος της Γάζας» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στον πλου προς τη Γάζα, ακτιβιστών που συναντήθηκαν στην Κύπρο και οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια 10.000 τόνων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή, γράφοντας ότι εξασφάλισε την πρόκριση του στον επόμενο γύρο του γαλλικού Οπεν κερδίζοντας τον Ισπανό Μαρσέλ Γκρανολλέρς.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή