Οι διμερείς συμφωνίες «Ανοικτοί Ουρανοί» ΗΠΑ-ευρωπαϊκών χωρών παραβιάζουν τη νομοθεσία

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 14:14
A- A A+

Οι διμερείς συμφωνίες «Ανοικτοί Ουρανοί», που έχουν υπογραφεί ανάμεσα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και τη Γερμανία, παραβιάζουν το δίκαιο της Ενωσης με τις διευθετήσεις τους για τον καθορισμό των αεροπορικών δασμών στις αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα σε χώρες της Ενωσης και τα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων», σύμφωνα με την απόφαση.

Οι συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τις προαναφερθείσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Βρετανία, που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ μία συμφωνία η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «Ανοικτών Ουρανών» με τη στενή έννοια του όρου, παραβιάζουν επίσης τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωησς διότι επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση στις αεροπορικές εταιρείες των συμβαλομένων χωρών, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επελήφθη του θέματος έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1998, η οποία ζητεί εδώ και αρκετά χρόνια μία εντολή από τα δεκαπέντε μέλη της Ε.Ε. για να διαπραγματευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία ενιαία συμφωνία η οποία θα ισχύει για το σύνολο των χωρών της Ενωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή