Μαρία Φαραντούρη: Οι καλλιτέχνες θα πρωτοστατήσουν και πάλι

Συνέντευξη στο naftemporiki.gr
Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 07:55

A- A A+

Με αφορμή την κοινή της εμφάνιση με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ στο Ηρώδειο στις 4 Ιουνίου, η Μαρία Φαραντούρη μίλησε στο naftemporiki.gr για τα τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία, για τη σχέση της με τον Τσαρλς Λόιντ αλλά και για την επιθυμία της να καλλιεργηθούν διεθνείς συνεργασίες προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνική κουλτούρα.

Τα εισαγωγικά στοιχεία περιττεύουν όταν πρόκειται να αναφερθεί κανείς στη Μαρία Φαραντούρη, Ένα πρόσωπο με τόσο μεγάλη μουσική εμπειρία, κορυφαίες συνεργασίες, διεθνή δράση και βαθιά αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό δεν χρειάζεται συστάσεις. Πόσω μάλλον όταν η περίσταση «μπλέκει» στην κουβέντα και το όνομα μιας ακόμα κορυφαίας προσωπικότητας που κατέχει επάξια μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους τζαζίστες της σύγχρονης εποχής, τον Τσαρλς Λόιντ.

Η ηπειρώτικη μουσική συναντά την αμερικανική φρι τζαζ και οι μελωδίες της Θράκης και του Πόντου γίνονται τζαζ ήχοι, ενώ ο Ντιουκ Έλινγκτον μπλέκεται με την Ελένη Καραΐνδρου σε μια συναυλία που αναμιγνύει πρωτότυπα τους δύο πολιτισμών.

Η χαρά της Μαρίας Φαραντούρη για τη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών που προήλθε αβίαστα από το πάθος και τον αμοιβαίο θαυμασμό, δεν κρύφτηκε ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας. Αντιθέτως εκφράστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας να βγει, αρκετά παθιασμένα κάποιες στιγμές, η βαθιά επιθυμία της για διεθνείς συνεργασίες από Έλληνες μουσικούς.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον τζαζ μουσικό και σαξοφωνίστα Charles Lloyd;

Η ιδέα της συνεργασίας προήλθε κι από τους δύο. Η γνωριμία μας ξεκίνησε το 2002 σε μια συναυλία μου στην Καλιφόρνια που τον έφερε κάποιος φίλος του για να ακούσει τα τραγούδια μου. Κρατήσαμε επαφή μέχρι το 2005 όταν ήρθε να παίξει στην Ελλάδα και ήθελε να με βγάλει ανεπίσημα να πω δυο-τρία τραγούδια. Εδώ και στη Γερμανία, ανέβηκα στη σκηνή ως γκεστ σε 4 κοντσέρτα μαζί του κι έπαιζα μερικά τραγούδια του. Ήθελα, όμως κάτι πιο οργανωμένο για να εμφανιστούμε επίσημα μαζί. Έδωσα την πρόταση στον Λούκο από πέρυσι και τη δέχτηκε για φέτος.

Τι θα ακούσουμε στην κοινή εμφάνιση της Μαρίας Φαραντούρη και του Τσαρλς Λόιντ;

Θα τραγουδήσω μπαλάντες δικές του και Ντιουκ Έλινγκτον κι Eλένη Καραΐνδρου. Θα παίξουν και σε εκπληκτική εκτέλεση το «Κράτησα τη ζωή μου» (στίχοι Γιώργος Σεφέρης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης) που τους αρέσει πολύ και το έχουν στο ρεπερτόριό τους. Κι επειδή εδώ ήθελα να γίνει κάτι βαθύτερο, δούλεψα με τον Τάκη Φαραζή κομμάτια πολύ παλιά, καθόλου εμπορικά, μοιρολόγια, άγνωστα όλα και κάναμε μια αναδημιουργία. Ο Φαραζής έφτιαξε τις αρμονίες και τους ρυθμούς των τραγουδιών κι έκανε μια γέφυρα για να τα προσεγγίσουν πιο εύκολα εκείνοι κι έφτιαξε τη σουίτα (ελληνική σουίτα την ονόμασαν) με κομμάτια από τραγούδια της Ηπείρου, του Πόντου, της Θράκης, δύο βυζαντινά -το ένα είναι του Μίκη και άλλα κομμάτια.

Συμμετέχουν σπουδαία ονόματα στη συναυλία…

Συμμετέχει ο Τζέισον Μοράν, ένα από τα τοπ ονόματα του πιάνου, o Ρούμπεν Ρότζερς (μπασίστας) και ο Έρικ Χάρλαντ (ντράμερ). Θα παίξει και πολίτικη λύρα στη σουίτα ο Σωκράτης Σινόπουλος. Είναι μια πάρα πολύ ωραία συνάντηση-συνεύρεση από δύο κόσμους διαφορετικούς που όμως, ενωνόμαστε για να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, δικό μας που θα το ηχογραφήσουμε ταυτόχρονα από την ECM και θα πάρει μορφή.

Πώς αισθάνεστε για αυτή τη συνεργασία;

Με γεμίζει πολλή χαρά. Είναι ωραίοι άνθρωποι, σπουδαίοι καλλιτέχνες. Συναντιόμαστε σε ένα πολύ ανώτερο και εσωτερικό επίπεδο. Στο πρόγραμμα θα είναι η ελληνική σουίτα και οι μπαλάντες. Στις μπαλάντες έχω εντάξει και της Ελένης (Καραΐνδρου) το «Ταξίδι στα Κύθηρα», Ντιουκ Έλινκγτον, μια προσευχή που λέμε εγώ κι ο Λόιντ μαζί.

Σας αρέσει να κάνετε νέα πράγματα, να δοκιμάζεστε σε διαφορετικά είδη τραγουδιών;

Πάντα εγώ έκανα πράγματα που ήταν από αλλού. Έχω κάνει τα τραγούδια από βραβευμένες με όσκαρ ταινίες, έχω κάνει (συνεργασία) με Λιβανελί, έχω κάνει Μπρεχτ και προσπαθώ ακόμα κι αν είμαι υποχρεωμένη να τραγουδήσω παλιό ρεπερτόριο να το δίνω ως φρέσκο με συνεργασίες. Με ενδιαφέρει η ελληνική μουσική κι αισθάνομαι υπερηφάνεια σε μια στιγμή δύσκολη για την Ελλάδα που όλοι την κατηγορούν ως άχρηστη και διεφθαρμένη, να δείξουμε ότι έχουμε και την κουλτούρα μας, τις αξίες μας που ποτέ, δυστυχώς δεν τις βάζαμε μπροστά και τις υποτιμούσαμε και βάζαμε ως αξία το κέρδος και τα ομόλογα κι όχι την τέχνη και την κουλτούρα μας. Αυτό πρέπει να το αναδείξουμε και να κάνουμε συνεργασίες. Γιατί πιστεύω ότι έχουμε σπουδαίους ερμηνευτές, καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το έχετε παράπονο όπως φαίνεται. Θέλετε να βγει η Ελλάδα μπροστά μέσα από συνεργασίες;

Βέβαια. Και διαλέγω ό, τι καλύτερο από την παράδοση μας αλλά που να είναι μοντέρνο. Σαν να ακούτε τα πιο σύγχρονα πράγματα που κάνουν οι improvisioners. Στη συγκεκριμένη συναυλία θα ακουστούν επιλεγμένα κομμάτια, φτιαγμένα εξαιρετικά από τον Τάκη Φαραζή. Είναι κάτι διαφορετικό και μακάρι να δημιουργήσει και μια συνέχεια.

Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή μουσική σκηνή;

Πάντα υπάρχουν και καλά και κακά πράγματα. Τώρα που είναι ανοιχτά και τα σύνορα και υπάρχει και η τεχνολογία, υπάρχουν αλληλοεπηρεασμοί. Ότι βγαίνει έξω, βγαίνει κι εδώ. Ο τρόπος διάδοσης του προϊόντος, όμως έχει αλλάξει. Τώρα ξεκινάει και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει και πώς θα καταλήξει. Αν θα δημιουργήσει νέες σχέσεις, νέα αλυσίδα και τι θα είναι αυτό. Αυτό που είναι σαφές όμως, είναι ότι οι παλιές σχέσεις με εταιρείες και παραγωγούς πεθαίνει. Σε σχέση με την κρίση τώρα, πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης θα πρωτοστατήσει πάλι αλλά με έναν άλλο πιο εσωστρεφή ψυχισμό, πιο υπαρξιακό, με μια εσωστρέφεια. Παλιά είχαμε εξωστρέφεια. Ήταν άλλα τα προβλήματα, άλλα τα διλήμματα. Τώρα είναι διαφορετικό. Είναι πιο υπαρξιακά τα προβλήματα. Κι αυτό είναι πολιτική στάση. Πολιτικό μπορεί να είναι κι ένα υπαρξιακό τραγούδι σήμερα που μιλά για πιο εσωτερικά θέματα. Αυτός είναι ο σύγχρονος ψυχισμός.

Τι έχετε αποκομίσει από τις συνεργασίες σας με τόσο σπουδαίες προσωπικότητες;

Οι συνεργασίες είναι τιμητικές και για μένα και για τη χώρα μου. Ξέρεις τι είναι να βρίσκεσαι με τέτοια θηρία και να συνδιαλέγεσαι και να συνεργάζεσαι μαζί τους; Είναι μια δημιουργική αγωνία. Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από τον αμοιβαίο θαυμασμό μας και από το πάθος μας για τη μουσική. Συνεργαζόμαστε για να γεννήσουμε κάτι άλλο. Και ιδιαίτερα όλοι οι τζαζιστες ψάχνονται. Αφού έχουν παίξει όλες τις τεχνοτροπίες της τζαζ, φτάσανε στη φρι μορφή της. Παίρνουν, δηλαδή θέματα από όπου θέλουν αρκεί να τους αρέσουν και τα αναπτύσσουν. Μπορούν να κάνουν ολόκληρη σουίτα από ένα τραγούδι. Και δεν χρειάζεται ο τραγουδιστής να είναι σουίνγκ. Βεβαίως, θα μπορούσε. Εγώ, για παράδειγμα, δεν είμαι σουίνγκ ούτε τζαζ τραγουδίστρια. Η φωνή μου, όμως μπορεί να γίνει τζαζι.

Πληροφορίες: Ηρώδειο, Παρασκευή 4 Ιουνίου, στις 9 μ.μ. Εισιτήρια 10, 15, 20, 30,40, 50 ευρώ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς