Απορρίπτει τα περί ανάμειξής της στη βύθιση πλοίου η Β. Κορέα

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 11:50
A- A A+

Αναληθή χαρακτήρισε η Βόρεια Κορέα τα στοιχεία που παρουσίασε η Σεούλ, βάσει των οποίων ήταν δικό της το υποβρύχιο που τορπίλισε πολεμικό της Νότιας Κορέας τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνδρες του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες η ισχυρή Εθνική Επιτροπή ¶μυνας της Βόρειας Κορέας, της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ ιλ, διαψεύστηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ αναμίχθηκε στο ναυάγιο της κορβέτας 1.200 τόνων Cheonan, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Όπως υποστηρίζει η Πιονγιάνγκ, δεν διαθέτει κανένα «μικροσκοπικό» υποβρύχιο, όπως εκείνο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Ειδικότερα, ο ταξίαρχος Πακ Ριμ Σου, ανώτατο στέλεχος της Επιτροπής, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει κανένα υποβρύχιο 130 τόνων, της κλάσης Salmon, που σύμφωνα με τη Σεούλ εκτόξευσε την τορπίλη και βύθισε το πολεμικό της Νότιας Κορέας.

«Δεν έχουμε κανένα υποβρύχιο σαν κι αυτό», δήλωσε ο Πακ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο τηλεοπτικό δίκτυο Chungang TV. Τόνισε εξάλλου ότι «δεν έχει νόημα από στρατιωτικής πλευράς [το σενάριο] ένα υποβρύχιο 120 τόνων να μετέφερε μια βαριά τορπίλη 1,7 τόνου, να ταξίδεψε μέσω της ανοικτής θαλάσσης στο Νότο, να βύθισε το πλοίο και να επέστρεψε» στη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό της Νότιας Κορέας ότι βρέθηκαν κομμάτια μιας βορειοκορεάτικης τορπίλης με προδιαγραφές που ταιριάζουν σε εκείνες που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, και φέρονται να είχαν σταλεί σε κάποιον μη κατονομαζόμενο δυνητικό αγοραστή τους στη Νότια Κορέα. «Ποιος θα παρέδιδε τα σχέδια μιας τορπίλης που πουλάει;», διερωτήθηκε.

¶λλος αξιωματούχος του βορειοκορεάτικου στρατού χαρακτήρισε ψευδή το σειριακό αριθμό που είχε γραφτεί με το χέρι πάνω σε ένα θραύσμα της τορπίλης. «Όταν βάζουμε σειριακούς αριθμούς σε όπλα, τους εγχαράσσουμε με μηχανήματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χρήση του "1 bun" ("αριθμός 1" στα κορεάτικα) συνήθως αφορά «παίκτες του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ».

Η Πιονγκγιάνγκ τονίζει επίσης ότι η διεθνής ομάδα ειδικών που ανέλαβε την έρευνα για το δυστύχημα δε θα μπορούσε να είναι «αντικειμενική».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή