Πώς επηρέασε η διατροφή την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010 08:10
A- A A+

Mε αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά της μελέτης του Ρίτσαρντ Ράνγκεμ «Παίρνοντας φωτιά-Πώς η μαγειρική μας έκανε ανθρώπους» (εκδ. Ωκεανίδα), η Φλώρα Μαγκανάρη (Διευθύντρια του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος) και ο Δημήτρης Ποταμιάνος (καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) θα συζητήσουν για την ανθρώπινη εξέλιξη και διατροφή, στο Public Cafe του Συντάγματος, την Τετάρτη 2 Ιουνίου, στις 21:00. Θα συντονίσει ο Γιώργος Ζαρκαδάκης.

Από τότε που ο Δαρβίνος έγραψε το έργο «Η καταγωγή του ανθρώπου», η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους έχει εξηγηθεί χάρη στην ιδιαίτερη ευφυΐα μας και την προσαρμοστικότητά μας. Στο βιβλίο «Παίρνοντας φωτιά» ο διάσημος ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά Ρίτσαρντ Ράνγκεμ παρουσιάζει μια προκλητική εναλλακτική εξήγηση: η εξελικτική μας επιτυχία είναι αποτέλεσμα των διατροφικών συνηθειών μας.

Σε μια επαναστατική θεωρία για την καταγωγή μας, ο Ράνγκεμ αποδεικνύει ότι η μετάβαση από τα ωμά φαγητά στα μαγειρεμένα, ήταν ο παράγοντας –κλειδί για την ανθρώπινη εξέλιξη. Η ανθρωπότητα ξεκίνησε όταν ανακαλύψαμε πώς να χρησιμοποιούμε τη φωτιά. Το βιβλίο του Ρίτσαρντ Ράνγκεμ απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους ή τις σύγχρονες διαιτητικές μας συνήθειες.

Ο Ρίτσαρντ Ράνγκεμ είναι καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ, επιμελητής της συμπεριφορικής βιολογίας πρωτευόντων στο Μουσείο του Πίμποντι και διευθυντής του Kibale Project για τους χιμπατζήδες στην Ουγκάντα. Από τις διασημότερες μορφές της επιστήμης, ζει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Προτεινόμενα για εσάς