ΗΠΑ: Απέτυχε η προσπάθεια διακοπής της ροής πετρελαίου

Ανησυχία Ομπάμα για τη νέα προσπάθεια της BP
Κυριακή, 30 Μαΐου 2010 10:18
REUTERS/LEE CELANO

A- A A+

Την ανησυχία του όσον αφορά στην επόμενη φάση των προσπαθειών για το «σφράγισμα» της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού εξέφρασε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ανακοίνωση της BP ότι απέτυχε η τελευταία προσπάθειά της να σταματήσει τη διαρροή.

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία αναφέρει ότι η προσπάθεια που κατέβαλε τις τελευταίες τρεις ημέρες, με μια μέθοδο που ονόμαζε «top kill», και συνίστατο στην έγχυση μιας ειδικής λάσπης στο «πηγάδι» του κοιτάσματος, απέτυχε.

Η διαρροή συνεχίζεται, 41 ημέρες μετά το δυστύχημα το οποίο την προκάλεσε.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν και ήμασταν αισιόδοξοι ότι το “top kill” θα επιτύγχανε, σκεφτόμασταν πάντα ότι υπήρχε μια σημαντική πιθανότητα να μην πετύχει», ανέφερε το ανακοινωθέν του Ομπάμα.

Η BP εκτιμούσε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είχε 60-70% πιθανότητες επιτυχίας.

Η απόφαση να τερματιστεί η διαδικασία αυτή ελήφθη από την διοίκηση της εταιρείας σε συνεννόηση με στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα και του λιμενικού.

Η επόμενη απόπειρα της εταιρείας να αντιμετωπίσει τη διαρροή θα είναι «δύσκολη» και θα διαρκέσει επίσης «αρκετές ημέρες». Τεχνικοί της BP θα προσπαθήσουν να καλύψουν το σημείο από όπου ρέει το πετρέλαιο με ένα θόλο και να αντλήσουν το αργό σε ένα δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια. Κατόπιν, θα χειριστούν υποβρύχια ρομπότ που θα κληθούν να κόψουν τον σωλήνα από τον οποίο βγαίνει το καύσιμο, στο πάνω μέρος του «πηγαδιού». Στην τρίτη φάση, θα τοποθετήσουν έναν ακόμα, μικρότερο θόλο για να εμποδίζουν την διαρροή αργού.

«Αυτή η προσέγγιση δεν είναι άνευ κινδύνων και δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά σε τέτοιο βάθος», σημείωσε ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή