Κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Τσεχία

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010 10:43
REUTERS/DAVID W CERNY

A- A A+

Τα κόμματα της Δεξιάς και των κεντρώων φαίνεται ότι θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι στις γενικές εκλογές με ποσοστό 22,08%.

Όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) βρέθηκε μπροστά από το κόμμα της Δεξιάς (ODS) που συγκέντρωσε το 20,22% των ψήφων, ωστόσο η μικρή αυτή διαφορά δεν είναι αρκετή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την πιθανή συμμετοχή των Κομμουνιστών (KSCM) .

Και αυτό γιατί το CSSD και το KSCM δεν διαθέτουν μαζί παρά 82 έδρες στη κάτω Βουλή, τη στιγμή που το ODS διαθέτει 118 έδρες μαζί με το νέο δεξιό κόμμα ΤΟΡ09 και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV).

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γίρι Πάρουμπεκ, δήλωσε ότι τις προσεχείς 7-10 ημέρες θα παραιτηθεί.

«Το κόμμα έχει ανάγκη από έναν νέο ηγέτη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προς το παρόν θα ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή