Aναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό για τη Siemens

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 13:03
UPD:17:08

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε εκ νέου, έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, κ. Σήφης Βαλυράκης φέρεται να έχει στα χέρια του ιδιόχειρο σημείωμα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με το οποίο είχε δώσει εντολή να καταβληθεί σε υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή «το 50% των συμφωνηθέντων».

A- A A+

Εντονους τριγμούς στην πολιτική σκηνή προκαλούν οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις για εμπλοκές πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε εκ νέου, έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, κ. Σήφης Βαλυράκης φέρεται να έχει στα χέρια του ιδιόχειρο σημείωμα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με το οποίο είχε δώσει εντολή να καταβληθεί σε υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή «το 50% των συμφωνηθέντων».

Για πλαστό σημείωμα έκανε λόγο η Ν.Δ. η οποία δια του εκπροσώπου της και μέλους της Εξεταστικής για τη Siemens, κ. Κώστα Τζαβάρα, δήλωσε ότι υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που συνηγορούν στην άποψη αυτή.

Όπως ανέφερε, ο κ. Χριστοφοράκος έφυγε από την Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου 2007, άρα δεν θα μπορούσε να έχει συντάξει το σημείωμα το 2008. Ο Χριστοφοράκος είχε δηλώσει ότι έδωσε χρήματα έως το 2006. Ήδη από τα τέλη του 2007 ξεκίνησε εσωτερικός έλεγχος από την αμερικανική εταιρεία «Ντεμπεβουά», άρα είναι αδύνατο να υπήρχε δυνατότητα για οποιουδήποτε είδους πληρωμή.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τζαβάρα, το σημείωμα φέρεται να γράφει ότι τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου το οποίο δεν αφορά οπωσδήποτε υπουργό.

Την ίδια ώρα, αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι, απορρίπτοντας την πρόταση, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά», προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και όχι η κομματική ή προσωπική αντιπαράθεση. «Το έργο της εξεταστικής επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. ¶λλωστε και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει το ίδιο, μετά τις αποκαλύψεις, που αφορούν στο χρηματισμό από τη Siemens δύο κορυφαίων στελεχών του Κινήματος και πρώην στενών συνεργατών του κ. Σημίτη», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γ. Πεταλωτής: Θα αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν προκύψουν

Από την πλευρά της, αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για την απόδοση ευθυνών όπου κι αν προκύψουν εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ν.Δ. να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά το ότι υπέθαλπε με την διακυβέρνησή του έκνομες συμπεριφορές, θα κριθεί με βάση το τι θέση θα πάρει στην εξεταστική επιτροπή για όλους όσοι επλέκονται ή μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι θέση της κυβέρνησης για τους πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι να καλούνται εφόσον μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διερεύνηση της αλήθειας.

Αναφορικά με τις αιχμές του κ. Τ. Μαντέλη, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο Κ. Σημίτης απάντησε, αλλά με αυτά τα υπονοούμενα δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι οι εξεταστικές επιτροπές έχουν την αυτονομία τους και καλούν όποιους μάρτυρες κρίνουν ότι πρέπει να κληθούν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η διαφθορά δεν έχει χρώμα, «δεν υπάρχει πράσινη, μπλε και κόκκινη διαφάνεια», ενώ παρατήρησε ότι «σήμερα είναι ευκαιρία για την πολιτική ζωή της χώρας, επιτέλους να ανατραπεί αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπήρχε».

Θ. Πάγκαλος: Ανοιξε το Κουτί της Πανδώρας για τις μίζες

«Το Κουτί της Πανδώρας για τις μίζες των πολιτικών προσώπων έχει ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αποκρύψει ή να συγκαλύψει ή να συγχωρήσει τίποτε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον καμία προσπάθεια συνενοχής και συγκάλυψης όταν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες ενδείξεις για την εμπλοκή στελεχών του ΠαΣοΚ σε υποθέσεις αδιαφάνειας.

Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, γιατί – όπως είπε - κυβέρνησε «από καθΆ έδρας», συμπληρώνοντας ότι θα ήταν απαράδεκτο να μην προσέλθει να καταθέσει στην εξεταστική της Βουλής όταν το «Βατοπαίδι δείχνει προς την κατεύθυνση του Μαξίμου» και ο κ. Αγγέλου ήταν το «alter ego» του κ. Καραμανλή.

ΛΑΟΣ: Ουδείς υπεράνω των νόμων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Σημίτη να μην καταθέσει στην Εξεταστική, επισήμανε: «ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Το Σύνταγμα λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι». Ερωτηθείς δε σχετικά με τα δημοσιεύματα για φερόμενες χορηγίες Siemens προς γαλάζιους υπουργούς, σημείωσε ότι υπάρχει εμπλοκή μεγάλων ονομάτων, ωστόσο η Πολιτεία δε βοηθάει στην αποκάλυψή τους.

«Τόσο οι πρώην αρχηγοί και πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι νυν αρχηγοί, ο ένας εκ των οποίων ο πρωθυπουργός, ας φροντίζουν να μην βάζουνε εμπόδια στις ανακρίσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Δ. Παπαδημούλης: Παιχνίδια σε βάρος της Επιτροπής

Στη διαβεβαίωση ότι το περίφημο ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου δεν έχει συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή προχώρησε μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι παίζουν παιχνίδια σε βάρος της επιτροπής, θα πρέπει να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens έκανε λόγο για λογικές συμψηφισμού «μία σου και μία μου», ενώ τόνισε ότι άκρη θα βρεθεί μόνο «αν πάψουν όλοι να βλέπουν το σκάνδαλο με χρωματιστά γυαλιά -άλλοι ως μόνο γαλάζιο κι άλλοι ως μόνο πράσινο».

Παρατήρησε επίσης ότι η αλήθεια που προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας, τις ομολογίες των δωροδοκησάντων, αλλά και από έγγραφο που έχει υπογράψει το Νομικό Συμβούλιο του ελληνικού Κράτους, είναι ότι δόθηκαν τεράστια ποσά από τη Siemens για μίζες στα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς και σε πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είχαν τη δύναμη της υπογραφής να δίνουν δουλειές στη Siemens.

Αναφορικά δε με το θέμα κλήσης του κ. Σημίτη στην εξεταστική, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι αν πειστεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξέταση του θέματος, τότε το σωστότερο θα ήταν να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή