Αγκάθι ο νόμος για τη μετανάστευση

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 17:31

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες ισπανόφωνοι του Φένιξ, στην Αριζόνα, διαδήλωσαν το Σάββατο εναντίον του νέου νόμου για τη μετανάστευση, φωνάζοντας επανειλημμένα το όνομα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η κινητοποίηση εναντίον του νόμου που επιτρέπει στην αστυνομία να σταματά όποιο άτομο υποπτεύεται ότι μπορεί να μην έχει χαρτιά, έγινε στα πρότυπα του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τη δεκαετία του '50 και του '60 άλλαξε για πάντα την Αμερική.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν μεξικανικής καταγωγής: στην Αριζόνα, όπου ο ισπανόφωνος πληθυσμός αποτελεί το 38% του συνόλου, υπολογίζεται ότι υπάρχουν κάπου 460.000 παράνομοι μετανάστες. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το κίνημα έχει απλωθεί και σε γειτονικές πολιτείες με μεγάλο ισπανόφωνο πληθυσμό, όπως το Τέξας και η Καλιφόρνια. «Θέλουμε να εμποδίσουμε την ψήφιση ανάλογων νόμων και σε άλλες πολιτείες», λέει ο Πάμπλο Αλβαράδο, ένας από τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Το κίνημα των ισπανόφωνων δεν στρέφεται όμως μόνο εναντίον του νόμου. Στο στόχαστρό του είναι πλέον και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο τελευταίος, μην μπορώντας να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζονται για να ρυθμίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης σε εθνική κλίμακα, εμφανίζεται αδύναμος να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση σε μια κοινότητα που διέρχεται μια αποφασιστική φάση της ιστορίας της.

Ο Ομπάμα είναι παγιδευμένος ανάμεσα στα αισθήματα δυσαρέσκειας ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού κατά των μεταναστών και τα αισθήματα οργής των ίδιων των μεταναστών. Αν και αντέδρασε από την αρχή κατά του νόμου της Αριζόνα, δεν μπόρεσε στη συνέχεια να βρει τα μέσα για να τον καταπολεμήσει. Το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια δεν έχει υλοποιηθεί και ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που υπέβαλε πριν από 15 ημέρες μια ομάδα γερουσιαστών δεν έχει συζητηθεί.

Αντ’ αυτών, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή 1.200 στρατιωτών της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό για να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων για την ασφάλειά τους.

Η ισπανόφωνη κοινότητα θεωρεί ότι αυτό δεν αποτελεί λύση και ζητά τη νομιμοποίηση των 10 εκατομμυρίων λαθρομεταναστών. Στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι έτσι πιθανό να τιμωρήσει όχι μόνο τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τον πρόεδρο, που δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις. «Εγώ δεν επιτίθεμαι στον πρόεδρο», λέει ο Δημοκρατικός βουλευτής Λουίς Γκουτιέρες, η πιο αντιπροσωπευτική φωνή του ισπανόφωνου κινήματος. «Του υπενθυμίζω αυτά που έχει υποσχεθεί. Την επόμενη φορά ας μην υποσχεθεί ένα νόμο, ας πει ότι ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί υπό μια σειρά προϋποθέσεων».

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν κέρδισε βέβαια τις εκλογές χάρις στους ισπανόφωνους. Χωρίς αυτούς, όμως, κινδυνεύει να τις χάσει.

Η λύση δεν είναι εύκολη, σημειώνει ο Αντόνιο Κάνιο στην «Εl Pais». Η μεταρρύθμιση στον τομέα της μετανάστευσης είναι μια μάχη που έχουν χάσει και άλλοι πρόεδροι, μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ Μπους. Η έξαρση της βίας στο Μεξικό έχει ενισχύσει την ξενοφοβία στην Αμερική. Η δημαγωγία έχει αυξηθεί, οι διακρίσεις κατά των ισπανόφωνων έχουν πολλαπλασιαστεί. Από πολιτική άποψη, το πρόβλημα έχει γίνει εκρηκτικό. Ο Ραμ Εμάνιουελ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, φέρεται να έχει συμβουλεύσει τον Ομπάμα να μην κάνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των μεταναστών. Αλλά η κατάσταση μπορεί να τον αναγκάσει να αλλάξει τακτική.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή