Ισπανία: Διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 21:31
A- A A+

Ξεκίνησαν σήμερα στη Μαδρίτη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την υπουργό οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο, να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τις μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πριν από το τέλος Ιουνίου, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, ανέφερε η κ. Σαλγάδο.

Εν τω μεταξύ την υποστήριξή του στα μέτρα λιτότητας που έλαβε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες.

«Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ισχυρά και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο μέλλον. Το θέμα τώρα είναι να δούμε πως θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και ιδιαιτέρως αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας», δήλωσε στην εφημερίδα ABC, ο Στρος-Καν.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Μαδρίτης τήρησε στάση ουδετερότητας με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό. «Οι διαφορές μεταξύ των πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι υπό συζήτηση», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

«Ωστόσο, οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, γι' αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν γενική απεργία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.

Από την πλευρά τους οι ισπανικές εταιρείες παραπονούνται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων αποθαρρύνει τις προσλήψεις, κάτι που επιβαρύνει το ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 20%.

Παράλληλα, το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας εγκρίθηκαν με διαφορά μόλις μίας ψήφου, έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία ότι ο Θαπατέρο μπορεί να υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν απορριφθεί η πρόταση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που θα υποβληθεί το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε τους σοσιαλιστές με διαφορά 10,5%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή