Προκαταρκτική εξέταση για την οικία του Ακη Τσοχατζόπουλου

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 11:21
UPD:14:31

Θα εξεταστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας του ακινήτου και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικία του πρώην υπουργού. Ερευνα για την υπόθεση ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το ΣΔΟΕ.

A- A A+

Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της οικίας του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Θα εξεταστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας του ακινήτου και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικία του πρώην υπουργού. Ερευνα για την υπόθεση ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το ΣΔΟΕ. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί ο πρώην υπουργός.

Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης του ακινήτου. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ανέθεσε στην Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος να διερευνήσει όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αγορά της οικίας, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και να εισηγηθεί για τα περαιτέρω στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα κληθεί για εξηγήσεις στην Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Τσοχατζόπουλος. Η εν λόγω Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Τήρησης του Καταστατικού Γ. Ανωμερίτη και τη Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου Μαρία Αρσένη.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμούν πως με την παραπομπή του ιστορικού στελέχους του Κινήματος στην Επιτροπή Διαφάνειας ανοίγει ο δρόμος για την αποπομπή του από το Κόμμα.

Στον απόηχο μάλιστα των δημοσιευμάτων που συνδέουν το όνομα του ¶κη Τσοχατζόπουλου με εταιρείες που διαχειρίζονταν χρήματα της Μονής Βατοπεδίου, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παράταση, επί ένα τετράμηνο, των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Γ. Πεταλωτής: Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν

«Εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει θέμα διερεύνησης, να προχωρήσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ρ/σ Real fm, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με το ακίνητο του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Αρχή της κυβέρνησης είναι να μην μείνει καμία σκιά που να αφορά είτε πολιτικό είτε πολίτη», πρόσθεσε και τόνισε: «Δεν χαριζόμαστε πουθενά και σε κανέναν».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλήσης του Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε πως δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν, ωστόσο σε ότι αφορά πρώην πρωθυπουργούς, επειδή όπως ανέφερε είναι και πιο ευάλωτοι, «χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση και να αποφευχθούν οι κανιβαλισμοί».

Κόντρα για τη φερόμενη εμπλοκή υπουργού της ΝΔ

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επίμαχο e-mail που «δείχνει» εμπλοκή υπουργού της ΝΔ στην υπόθεση χρηματισμού πολιτικών προσώπων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Για πλαστό ή χαλκευμένο έγγραφο ή προϊόν ψευδούς βεβαίωσης και «απόπειρα φθηνού συμψηφισμού» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Βασιλική Τσόνογλου, μίλησε για email και όχι ιδιόχειρο σημείωμα. Σύμφωνα με την ίδια, αποστολέας είναι η ΝΥdesigngroup@aol. com και παραλήπτης ο mariokatsikas@faran. gr, με μεταφρασμένη αναφορά «να δοθεί το 50% των συμφωνηθέντων στο μέλος του υπουργικού συμβουλίου» και ημερομηνία 11/3/2008, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά σε ποσό. Σημείωσε μάλιστα, ότι το έγγραφο περιέχεται στη δικογραφία και έχει επισήμως μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Από το Σάββατο μέχρι σήμερα ο Χριστοφοράκος έγινε ΝYDESIGNGROUP, το χειρόγραφο έγινε ηλεκτρονικό μήνυμα και ο άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου έγινε "γαλάζιος" υπουργός», σχολίασε η ΝΔ και χαρακτήρισε ύποπτη την προέλευση του συγκεκριμένου e-mail από τη στιγμή που δεν έχει εισαχθεί μέσω αποδεικτικού υλικού, ούτε έχει χαρακτηριστικό αριθμό ταυτότητας όπως όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε πως αν πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια αντιπερισπασμού λόγω της ομολογίας Μαντέλη, δεν θα αντέξει στο χρόνο. Πρόσθεσε όμως πως «αν υπάρξει υπουργός του Καραμανλή που αποδειχθεί ότι χρηματίστηκε από τη Siemens, τότε να πάει στην πυρά κι αυτός, να πάει στο πυρ το εξώτερον. Ούτε ο Σαμαράς ούτε τα εκατομμύρια των Νεοδημοκρατών θα απολογούμαστε για επίορκους πολιτικούς όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Παράλληλα, επέμεινε στο αίτημα της ΝΔ για κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens. «Δεν αμφισβητούμε την ηθική ακεραιότητα του κ. Σημίτη. Οφείλει όμως να προσέλθει και να καταθέσει ό,τι γνωρίζει για ό,τι ερωτηθεί από την αρμόδια επιτροπή» τόνισε.

Ερωτηθείς πάντως αν πρέπει και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εμφανίστηκε αρνητικός, επισημαίνοντας πως η επιτροπή ψήφισε ότι δεν συντρέχει λόγος να προσέλθει ο κ. Καραμανλής γι’ αυτή την υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή