Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 21:22
A- A A+

«Μέσα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή μας θα οδηγηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο δρόμο της σταθερότητας και της ευημερίας, αφήνοντας για πάντα πίσω της, όπως έκανε και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιπαλότητες και συγκρούσεις αιώνων».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε πως αυτός ο στόχος είναι κοινός και η Ελλάδα τον υπηρετεί πιστά και συστηματικά, ήδη από τη δύσκολη δεκαετία του ’90.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «δεν είναι τυχαία η σημασία που το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων μας αποδίδει στην περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας, όρου απαράβατου για την ένταξη οποιουδήποτε κράτους στην Ένωση».

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την ελληνική πολιτική έναντι των Σκοπίων. «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η πολιτική μας έναντι της ΠΓΔΜ, πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται από αποδεδειγμένη εμπράκτως καλή θέληση και επιδιώκει την εγκατάλειψη αναχρονιστικών και ανιστόρητων ισχυρισμών με εποικοδομητικό πνεύμα και σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «η φίλη Σερβία κατ’ εξοχήν συμμερίζεται αυτές τις θέσεις αρχής, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραχάραξη της ιστορίας και τις σκοπιμότητες που αυτή υπηρετεί».

Για το Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής «κυπριακής» λύσης, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Μίας λύσης που, όπως είπε, θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, θα γκρεμίζει το τελευταίο τείχος που διαιρεί ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά με το ζήτημα του Κοσσόβου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι πάντοτε αταλάντευτος υποστηρικτής των αρχών του Διεθνούς Δικαίου» και πρόσθεσε ότι «μόνο με το σεβασμό των αρχών αυτών είναι δυνατόν να υπάρξει ειρηνική και βιώσιμη λύση».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ότι τις δύο χώρες «ενώνουν ιστορικοί δεσμοί οι οποίοι οικοδομήθηκαν με κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση ιδανικών και δικαίων, αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία», ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην περιοχή και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε οικονομικά παρόντες», ενώ επεσήμανε πως τις δύο χώρες ενώνει και «ο βαθύς αναλλοίωτος δεσμός του πολιτισμού», τονίζοντας την πολιτική βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω «η συνεργασία των Πανεπιστημίων μας και των πνευματικών μας ανθρώπων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή