Συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα-Αλαν Γκαρσία

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 07:07
A- A A+

Με τον πρόεδρο του Περού Αλαν Γκαρσία συναντήθκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εξήρε τις επιδόσεις του στον οικονομικό τομέα της χώρας των Ανδεων, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Γκαρσία, σθεναρός υποστηρικτής των ξένων επενδύσεων και της πολιτικής των «ανοικτών αγορών», θεωρείται ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική.

Αποκαλώντας το Περού μια «εξαιρετική ιστορία οικονομικής επιτυχίας», ο Ομπάμα σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας, για την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 7% εφέτος, «άντεξε» τη σκληρή παγκόσμια ύφεση.

Ο Ομπάμα είπε ότι στις συνομιλίες του με τον Γκαρσία στο Λευκό Οίκο συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας, της αύξησης του διμερούς εμπορίου μέσω της διμερούς συμφωνίας, της «προώθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιφέρεια, αλλά και της μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν παρά ακροθιγώς στα δύο πιο ακανθώδη ζητήματα που δεσπόζουν στις διμερείς σχέσεις: την παραγωγή κοκαΐνης στο Περού και την πολιτική των ΗΠΑ για τη μετανάστευση.

Σώμα του ΟΗΕ προέβλεψε τον Φεβρουάριο ότι το Περού μπορεί να ξεπεράσει σε 5-10 χρόνια την Κολομβία και να μετατραπεί στην μεγαλύτερο παραγωγό κοκαΐνης παγκοσμίως, εάν η κυβέρνηση δεν σκληρύνει τη στάση της έναντι των καλλιεργητών κόκας.

Ο Γκαρσία μιμήθηκε τον Μεξικανό πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος στην επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό, αναφερόμενος ειδικά στην έγκριση ενός δρακόντειου σχετικού νομοθετήματος στην πολιτεία Αριζόνα. Κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ταχθεί υπέρ μιας συνεκτικής μεταρρύθμισης της πολιτικής της Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκαρσία είπε ότι τον «ανησυχεί» ο νόμος που πέρασε η Αριζόνα και ότι σχεδίαζε να πει στον Ομπάμα πως η κυβέρνησή του θέλει να υπάρξει «διόρθωση» του νόμου. Στις ΗΠΑ ζουν περίπου 1,5 εκατ. υπήκοοι του Περού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, που όμως δεν διαθέτει αναλυτικότερα στοιχεία για το πόσοι διαθέτουν άδειες παραμονής.

Ο Ομπάμα θέλει να περάσει νόμος για το θέμα των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής πριν το τέλος της χρονιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή