Κολομβία: Τον Μανουέλ Σάντος στηρίζουν οι Συντηρητικοί

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 07:36

O πρώην υπουργός Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά τη νίκη του με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, θεωρείτο από πριν το φαβορί για τη διαδοχή του Αλβαρο Ουρίμπε.

A- A A+

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Ιουνίου, εξέφρασε το Συντηρητικό Κόμμα της Κολομβίας (PCC). O πρώην υπουργός Αμυνας, μετά τη νίκη του με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, θεωρείτο από πριν το φαβορί για τη διαδοχή του Αλβαρο Ουρίμπε.

Ο Σάντος, γόνος μιας ισχυρής οικογένειας, ήλθε πρώτος, με 25 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, τον πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά, Αντάνας Μόκους, στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, την Κυριακή, αλλά καθώς συγκέντρωσε 47%, δεν έφθασε το 50% των ψήφων που προαπαιτείτο για να κερδίσει χωρίς να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Ο Σάντος θεωρείται πολιτικός «επίγονος» του πιο πιστού συμμάχου των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία της Κολομβίας τον Αύγουστο. Ο Ουρίμπε παραμένει δημοφιλής μετά από δύο θητείες, στην διάρκεια των οποίων σκλήρυνε τον πόλεμο εναντίον των αριστερών ανταρτών και προώθησε ξένες επενδύσεις στη χώρα, ειδικά στους τομείς του πετρελαίου και των ορυκτών.

Ο ηγέτης του PCC Φερνάνδο Αραούχο είπε ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αποφάσισε να στηρίξει το Σάντος διότι εκπροσωπεί τη «συνέχεια» της κυβέρνησης Ουρίμπε.

Το κόμμα «Partido de la U», στο οποίο ανήκει ο Ουρίμπε και ηγείται ο Σάντος, είναι το μεγαλύτερο στο Κογκρέσο και έχει συμμαχήσει με τους Συντηρητικούς στην διάρκεια των οκτώ ετών που άσκησε την εξουσία. Ο Σάντος αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη και του κόμματος «Cambio Radical», ο υποψήφιος του οποίου, Χερμάν Βάργκας Γιέρας, ήρθε τρίτος στις εκλογές της Κυριακής με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από 10%.

Ο Μόκους, ο οποίος έλαβε το απροσδόκητα το χαμηλό ποσοστό του 21%, κατά αναλυτές διότι η επαρχία ψήφισε Σάντος, είπε χθες ότι δεν επιδιώκει συμμαχίες με άλλα κόμματα στο δεύτερο γύρο, και ότι πρωταρχικός στόχος του θα είναι να μειωθεί η μεγάλη αποχή. «Η μόνη συμμαχία που θα κάνω είναι με το λαό», δήλωσε ο υποψήφιος των Πρασίνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή