Σομαλία: 16 νεκροί σε συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 08:57
A- A A+

Τουλάχιστον 16 Σομαλοί, στην πλειονότητά τους μαχητές, σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις σε δυο στρατηγικής σημασίας πόλεις στην κεντρική Σομαλία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και προεστοί.

Η μάχη ξέσπασε στα προάστια της Ντουσαμαρέμπ, μιας πόλης κοντά στην μεθόριο με την Αιθιοπία, η οποία ελεγχόταν μέχρι προσφάτως από τη σουφιστική παράταξη Αλου Σούνα ουάλ Τζαμάα, που θεωρείται προσκείμενη στην υποστηριζόμενη από την Δύση μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μαχητές της Αλου Σούνα και του κινήματος Σεμπάμπ, που φέρεται να εμπνέεται από την Αλ-Κάϊντα, ενεπλάκησαν σε μάχες με πολυβόλα, όλμους και αντιαεροπορικά. Οι εχθροπραξίες διήρκεσαν ώρες.

«Οι δυνάμεις μας αναχαίτισαν μαχητές της Σεμπάμπ που ετοιμάζονταν να κάνουν έφοδο σε χωριά της περιοχής. Πολλές σοροί μαχητών τους είναι ακόμα στα πεδία των μαχών», δήλωσε ο Σεΐχ Αμπντουλάχι μπου Γιουσούφ Αλκάντι, εκπρόσωπος της Αλου Σούνα. «Διέφυγαν και οι μαχητές μας τους καταδιώκουν», πρόσθεσε.

Προεστοί είπαν ότι οι χθεσινές μάχες ήταν οι σφοδρότερες στην περιοχή εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον προεστό Αμπντουλάχι Χουσεΐν, οι μάχες επικεντρώθηκαν στο χωριό Μαρεργκούρ και οι "σοροί 10 ανθρώπων, κυρίως αντιμαχομένων, καταμετρήθηκαν στην περιοχή".

Κατά τον Αμπντιραχμάν Λουλαουί, κάτοικο κοντινού χωριού, οι μάχες είχαν ξεκινήσει από το πρωί χθες, αλλά το απόγευμα εντάθηκαν. Οι νεκροί μπορεί να είναι "περισσότεροι από δέκα, διότι δεν υπάρχει πρόσβαση" στις περιοχές που διεκδικούσαν οι μαχητές, εξήγησε.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις της ομοσπονδιακής μεταβατικής κυβέρνησης και της οργάνωσης Χεζμπ αλ Ισλάμ σε ένα άλλο χωριό κοντά στην μεθόριο με την Αιθιοπία.

Σομαλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε μάχη και ότι υπήρξαν θάνατοι, αλλά απέφυγαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Οι περιοχές στην παραμεθόριο με την Αιθιοπία είχαν αλλάξει χέρια πολλές φορές την περασμένη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή