ΕΕ: Η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 17:21
A- A A+

Η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η Αντζελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Ευρωπαίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε.

«Θέλουμε η Τουρκία να υποστηρίξει τις συνομιλίες που γίνονται αυτήν την περίοδο για επανένωση της Κύπρου και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό θέλει και η Τουρκία», ανέφερε η κ. Φούλε και πρόσθεσε: «Εχουμε βάσιμους λόγους επίσης να πιστεύουμε ότι αυτό θα επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Γνωρίζετε ότι λόγω αυτού του προβλήματος έχουν μπλοκαριστεί κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις και είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει την προοπτική μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Εκτίμησε ακόμη πως η κινητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική διπλωματία στην περιοχή αποτελεί θετικό στοιχείο για την ενταξιακή της πορεία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για το πώς επηρεάζεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην περιοχή η Αγκυρα, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν με την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη διεθνή νηοπομπή, επεσήμανε ότι η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία και ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες για την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει τη δήλωση για μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή