Συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Δ. Δρούτσας: Kαθαρό μήνυμα ότι τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 17:44

Στη συνάντηση μετείχαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όλες οι χώρες των Βαλκανίων, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Τουρκία.

A- A A+

Σήμερα δόθηκε ένα καθαρό μήνυμα ότι τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, την οποία οργάνωσε η Ισπανική Προεδρία.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, σημειώνοντας πως το μήνυμά της είναι το μήνυμα που εμπεριέχεται στην ελληνική πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014».

Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο αυτονόητης δρόμος καθώς «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής».

Από την πλευρά του ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος έκανε λόγο, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, για ένα «new deal» με την περιοχή.

Στη συνάντηση μετείχαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όλες οι χώρες των Βαλκανίων, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Τουρκία.

Στην τελική δήλωση της Προεδρίας καταγράφεται το ενδιαφέρον της ΕΕ για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν από τις υποψήφιες χώρες.

Υπογραμμίζεται δε σαφώς η ανάγκη σεβασμού στους κανόνες της καλής γειτονίας.

Συνάντηση Δρούτσα - Μιλόσοσκι

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε με ομολογό του της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ονομασία, να βρεθεί μία λύση, η οποία θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Ο κ. Δρούτσας σημείωσε εκ νέου στο συνομιλητή του την ανάγκη διακοπής της αρνητικής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ενόψει της προοπτικής επίτευξης μίας λύσης, ως στοιχείου απαραίτητου για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ελληνας αναπληρωτής Υπουργός είχε σύντομες επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες, όπως με το Αλβανό Ιλιρ Μέτα, το Σέρβο Βουκ Γιέρεμιτς, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Στάινμπεργκ, την αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Κάθριν ¶στον και άλλους.

Με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο κ. Δρούτσας συζήτησε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς επίσης και το θέμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή