Θυελλώδης συνεδρίαση της Εξεταστικής για Siemens

Συγκρούσεις για επίμαχα email
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 21:45
UPD:21:53
A- A A+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Siemens. Η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ ΝΔ στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή εστιάστηκε σε email της 31ης Ιουλίου 2006, που φέρεται να εστάλη από τον Ευάγγελο Σέκερη, μπατζανάκη του πρόεδρου της ΝΔ και υπάλληλο της Siemens, προς τον κ. Σαμαρά, όταν ο τελευταίος ήταν ευρωβουλευτής.

Μέσω του email, ο κ. Σέκερης φέρεται να ζητούσε από τον κ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο, προκειμένου ο ίδιος να αναβαθμιστεί στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο email ο κ. Σέκερης φέρεται να αναφέρει επί λέξει ότι «ξέρει (εννοεί ο Χριστοφοράκος) ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους κι ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό».

Παράλληλα, δεύτερο έγγραφο στις 15 Οκτωβρίου 2006 φέρεται να απευθύνεται από τον εμπορικό διευθυντή της Siemens χωρίς περαιτέρω στοιχεία, άγνωστο προς ποιον και να σημειώνει ότι «μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με την οποία ο κ. Σέκερης έχει άριστες σχέσεις ο ιατρικός τομέας αποκτά μεγάλη σημασία, γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει με ταχείς ρυθμούς την προμήθεια διαγνωστικών θεραπευτικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας».

Τέλος, σε επιστολή του Σέκερη προς τον Χριστοφοράκο στις 30 Οκτωβρίου 2006, ο πρώτος φέρεται να επισημαίνει ότι «ήταν βασικός χειριστής των προμηθειών με τον ΟΤΕ όπως και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου».

Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Σέκερης παραδέχθηκε ενώπιον της εξεταστικής στις 16 του περασμένου Μαρτίου ότι ήταν σε διαμάχη με τον κ. Χριστοφοράκο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε πως ο μάρτυρας γνωρίζει περισσότερα στοιχεία, τα οποία απέκρυψε από την κατάθεσή του, και ζήτησε την επανεξέτασή του κι αν χρειαστεί την κλήτευση και του κ. Σαμαρά.

Αντιπαράθεση και για τον «cabinet man»

Κατά τα άλλα, ένταση προκάλεσε και η χθεσινή κόντρα για το επίμαχο e-mail και τη μετάφραση του όρου «cabinet man». Υπενθυμίζεται η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδει τον όρο ως «άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου», ενώ η ΝΔ κάνει λόγο για «επιπλοποιό».

Ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης τόσο στην επιτροπή, όσο και προς τους δημοσιογράφους επέμεινε ότι δικό του χρέος είναι να ερευνήσει την εκδοχή που του υποδεικνύει η μεταφραστική υπηρεσία.

Επέρριψε μάλιστα για μια ακόμη φορά ευθύνες στον ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό που έστειλε τόσο το συγκεκριμένο mail καθώς κι άλλες 1200 σελίδες στη μεταφραστική υπηρεσία, αλλά τελικά δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έχουν έλθει στη Βουλή, κρίνοντας ότι «έχουν λεηλατηθεί».

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος της εξεταστικής που δεν θα είχε σημειωθεί αν είχαν ενημερωθεί όλα τα κόμματα για τις πρωτοβουλίες του προέδρου της επιτροπής.

Κατάθεση Μ. Κάτσικα

Στην επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο επίμαχο e-mail. Όπως δήλωσε, το email αφορούσε την επίπλωση διαμερίσματός του στην Αμερική. Δεν κρίθηκαν, ωστόσο, επαρκείς οι εξηγήσεις του για ένα έμβασμα 200.000 σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

Ο κ. Κάτσικας παραδέχθηκε ότι ένας λογαριασμός του στην Ελβετία έχει μπλοκαριστεί από το 2003, υποστήριξε, όμως, ότι δεν σχετίζεται με τη Siemens.

Όπως είπε, το 2003 θέλησε να αγοράσει από τον φίλο του επιχειρηματία Μανώλη Παπαδογιαννάκη ένα ακίνητο στην Αγία Μαρίνα στη λεωφόρο Σουνίου αντί 3.500.000 ευρώ και του έδωσε ως προκαταβολή 200.000 ευρώ.

Όμως, πρόσθεσε, πολύ σύντομα και λόγω οικονομικών δυσχερειών άλλαξε γνώμη, η αγοραπωλησία ακυρώθηκε και του επιστράφηκαν τα χρήματα. Κατέθεσε μάλιστα ιδιωτικό συμφωνητικό της 10ης Μαρτίου 2003 όπου αναφερόταν η συμφωνία για την αγορά.

Κατέθεσε επίσης συμφωνητικό με συμβολαιογραφική πράξη της 18ης Δεκεμβρίου 2009, όπου αναφέρει πάλι όλο το ιστορικό, αλλά παραθέτει για τον τρόπο επιστροφής των 200.000, ότι ο Παπαδογιαννάκης απευθύνθηκε στον γείτονά του στην περιοχή Αλθέας στη Λεωφόρου Σουνίου Γιώργο Καλδή που ήξερε ότι είχε τη δυνατότητα να στείλει το ποσό στο λογαριασμό του Κάτσικα στην Τράπεζα της Γενεύης και εστάλη μέσω της Placid Blue.

Ο κ. Κάτσικας δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε τον κ. Χριστοφοράκο.

ΛΑΟΣ: Ο ντουλαπάς δεν ήταν μόνο ντουλαπάς...

Σε δήλωσή του πάντως ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε χαρακτηριστικά πως «τελικά ο "ντουλαπάς" δεν ήταν μόνο "ντουλαπάς"…». «Ο κ. Κάτσικας κατέθεσε ότι έχει περίπου 27 εταιρείες που έχουν τζίρο 350 εκ. ευρώ, διαθέτει σπίτια στην Μύκονο, τη Νέα Υόρκη και αλλού, ο λογαριασμός του στην Ελβετία έχει παγώσει λόγω της γνωστής "Placid Blue" και είχε επαγγελματικές σχέσεις με την κυρία Αλογοσκούφη» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή