Τυφώνες απειλούν τις επιχειρήσεις καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 21:59
UPD:22:01
A- A A+

Αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τουλάχιστον πέντε μεγάλοι τυφώνες που πρόκειται να πλήξουν αυτό το καλοκαίρι τις περιοχές του βόρειου Ατλαντικού υπάρχει κίνδυνος να παρεμποδίσουν τις επιχειρήσεις καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με ειδικούς του πανεπιστημίου του Κολοράντο αυτήν την περίοδο των τυφώνων που ξεκίνησε την Τρίτη και θα τερματιστεί στις 30 Νοεμβρίου, ο κίνδυνος να σχηματιστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνοι τυφώνες είναι πολύ αυξημένος λόγω κυρίως της μη φυσιολογικής ανόδου των υδάτων στην τροπική ζώνη του Ατλαντικού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 18 μεγάλοι τυφώνες θα σχηματιστούν φέτος εκ των οποίων οι πέντε θα είναι πολύ καταστροφικοί με ανέμους πάνω από τα 180 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι πιθανότητες ένας από τους πέντε αυτούς τυφώνες να πλήξει τις αμερικανικές ακτές φτάνουν στο 76%, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών από το πετρέλαιο.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκφράζουν το φόβο ότι εάν οι τυφώνες περάσουν στο δυτικό τμήμα της θάλασσας ενδέχεται να ωθήσουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο προς τις αμερικανικές ακτές.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή