«Σε τέλμα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αν δεν αλλάξει ρότα στο Κυπριακό»

Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 06:06

Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, η Τουρκία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης και να μην ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα από τα κυρίαρχα κράτη μέλη της Ένωσης, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί. Και κυρίως εξακολουθεί να διατηρεί στο έδαφος αυτού του κράτους στρατεύματα κατοχής.»

A- A A+

Η Τουρκία είτε θα μεταβάλει την πολιτική της σε σχέση με την Κύπρο, είτε η όλη ενταξιακή της πορεία θα εισέλθει σε τέλμα, τόνισε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Πορεία και προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, η Τουρκία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης και να μην ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα από τα κυρίαρχα κράτη μέλη της Ένωσης, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί. Και κυρίως εξακολουθεί να διατηρεί στο έδαφος αυτού του κράτους στρατεύματα κατοχής. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να τραυματίζεται η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Τουρκία θα καταστεί πλήρες μέλος, αφού πρώτα θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στα κράτη – μέλη της. «Εφόσον τηρήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας, πρέπει να τηρήσουμε το δικό μας».

Βασιζόμενος στην πρόσφατη παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αιματηρή επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα συνταχθεί με τα 160 μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως εξήγησε ο κ. Δρούτσας, «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την πρόσφατη παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη γνωστή επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τα τραγικά αποτελέσματα, είπε κάτι σημαντικό: αναφερόμενος στις ενέργειες αυτές είπε ότι συνέβησαν κατά παράβαση "του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου και του εθιμικού διεθνούς δικαίου". Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ακριβώς ενσωματώνει το σχετικό εθιμικό διεθνές δίκαιο, είναι μια συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της διεθνούς κοινότητας. Έρχεται λοιπόν και η Τουρκία να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα για την εφαρμογή του δικαίου αυτού. Αναγνωρίζει την οικουμενικότητά του».

«Θέλω να πιστέψω», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας, «ότι διατυπώθηκε μια θέση αρχής και ότι η Τουρκία θα συνταχθεί επιτέλους με τα 160 μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τη Σύμβαση που αποτελεί το μοναδικό οδηγό για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών και δίνει απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις».

Προτεινόμενα για εσάς