Στις οικογένειές τους οι Έλληνες ακτιβιστές

Χαμηλούς τόνους από την Ουάσινγκτον που δικαιολόγησε την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 08:44

Κοντά στις οικογένειές τους είναι πλέον οι Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνταν από τις αρχές του Ισραήλ μετά την επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα.

A- A A+

Κοντά στις οικογένειές τους είναι πλέον οι Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνταν από τις αρχές του Ισραήλ μετά την επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα.

Το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τους 35 ακτιβιστές απογειώθηκε τελικά από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στο αεροσκάφος, εκτός από τους 31 Έλληνες ακτιβιστές ήταν ακόμα τρεις Γάλλοι και ένας Αμερικανός.

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών από την αρχή ήταν η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας και ευχαρίστησε το προσωπικό του ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Ισραήλ «για όλες τις προσπάθειες για τα ανακλαστικά που επέδειξαν, για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα όλων των ενεργειών τους των τελευταίων ημερών».

Την ίδια ώρα χαμηλούς τόνους για το επεισόδιο κρατάει η Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για τραγικό περιστατικό.

Παρά την αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να προωθηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ, στο CNN, λίγες ημέρες μετά την επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων στα σκάφη που κατευθύνονταν προς τη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι το Ισραήλ «έχει δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα ασφάλειας» αναφορικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Νομίζω», πρόσθεσε, ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να σπάσουμε το σημερινό αδιέξοδο, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τραγωδία ως ευκαιρία» για να προωθήσουμε την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την υποστήριξή του στη διενέργεια έρευνας για τα όσα έγιναν με τη νηοπομπή, εκτιμώντας ότι σε αυτό θα συμφωνήσει και το Ισραήλ «διότι αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα».

Πιο σαφής εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να διεξάγει επιχειρήσεις όπως αυτή κατά την ανθρωπιστικής νηοπομπής, με το αιτιολογικό ότι έτσι οι Ισραηλινοί απέτρεψαν τη μεταφορά όπλων στους Παλαιστίνιους.

«Το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη στο κανάλι PBS, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα τάσσεται υπέρ της διενέργειας αμερόληπτης έρευνας για το τι συνέβη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή