Συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή θέλει η Αθήνα

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 14:03
UPD:14:18
A- A A+

Τη θέση της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μετά από την αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ στην ανθρωπιστική νηοπομπή, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

«Η Αθήνα θέλει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σίγουρα το πρόσφατο επεισόδιο επιβαρύνει αυτή τη διαδικασία, δεν θα πρέπει όμως αυτή να διακοπεί, διότι το τεράστιο διακύβευμα είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και δεν προσφέρει λύση ούτε η βία, ούτε η επικοινωνιακή προβολή της βίας».

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας γνωστοποίησε ακόμα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Χριστόφια , συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινής δράσης για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Επίσης τόνισε πως η Αθήνα υποστηρίζει την «πλήρη, ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών του επεισοδίου» - ένα αίτημα που έχει υποβληθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ικανοποίηση του οποίου «είναι εξάλλου και προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδίκασε κατηγορηματικά την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή «τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα, μέσω της αναβολής της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ και της διακοπής της κοινής άσκησης που βρισκόταν σε εξέλιξη». Υπενθύμισε ακόμα ότι το ΥΠΕΞ προέβησε σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς τις ισραηλινές αρχές.

Είπε ακόμα ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει τους κινδύνους στους έλληνες διοργανωτές - δεδομένου ότι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα παρεμποδίσει την προσπέλαση της ανθρωπιστικής αποστολής, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Αθήνα «δεν ήταν σε επιχειρησιακό συντονισμό με το Ισραήλ, ήταν σε πολιτική επαφή με τις ισραηλινές αρχές».

Ως προς το θέμα της κακομεταχείρισης που κατά δήλωσή τους υπέστησαν έλληνες που κρατήθηκαν στο Ισραήλ, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινωνεί με όλους τους Έλληνες της αποστολής για να καταγράψει τις μαρτυρίες τους και τις καταγγελίες τους, τόσο για το θέμα της κακομεταχείρισης όσο και για ενδεχόμενη απώλεια αντικειμένων. Το υλικό από αυτή την καταγραφή θα χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία στις διαβουλεύσεις που θα έχει η Αθήνα με την Ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε ερώτηση σχετική με τη τουρκική στάση -που στην καταγγελία της για τη στάση του Ισραήλ επικαλέστηκε το δίκαιο της θαλάσσης, μολονότι δεν έχει επικυρώσει τη σχετική διεθνή σύμβαση- ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως πράγματι, «ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως οι ενέργειες του Ισραήλ αποτελούν παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης».

«Θέλουμε να πιστεύουμε», τόνισε, «ότι πρόκειται για μια θέση αρχής κι ένα πρώτο βήμα συμπόρευσης με τις 160 χώρες που έχουν επικυρώσει τη σχετική σύμβαση».

«Διότι το πλαίσιο που προσφέρεται από το διεθνές δίκαιο, είναι η μόνη ασφαλής οδός για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και δίνει ξεκάθαρη απάντηση στις αμφισβητήσεις της ¶γκυρας», κατέληξε ο κ. Δελαβέρκουρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή