Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσέφυγε η Ν. Κορέα για τη βύθιση της κορβέτας

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 16:53
REUTERS/VIVEK PRAKASH

A- A A+

Η Νότια Κορέα προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για τη βύθιση ενός πολεμικού της πλοίου από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ.

«Σήμερα η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας παρέπεμψε το θέμα της επίθεσης της Βόρειας Κορέας κατά του Cheonan στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Λι σε ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

«Η Βόρεια Κορέα παραβίασε την κυριαρχία μας και επιτέθηκε στις ένοπλες δυνάμεις μας, το οποίο καθιστά την ενέργεια αυτή μια στρατιωτική πρόκληση», συνέχισε.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναγνωρίσει το αδίκημα που διέπραξε, πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναεμπλακεί στο μέλλον σε μια τόσο αξιόμεμπτη πράξη. Αυτό είναι προς το συμφέρον της ειρήνης. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Κορέας», σημείωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Διεθνής έρευνα που διεξήχθη για τα αίτια του ναυαγίου του Cheonan που προκάλεσε το θάνατο 46 νοτιοκορεατών ναυτών στις 26 Μαρτίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού τορπιλίστηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

Ωστόσο η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τη Νότια για τη «χάλκευση» στοιχείων και δηλώνει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται εφεξής «κοντά στον πόλεμο».

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε σήμερα ξανά για αντίποινα στην περίπτωση προσφυγής και καταδίκης της από τον ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή