Αυτοσυγκράτηση ζητά η Ιρλανδία από το Ισραήλ για το Rachel Corrie

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 00:23
A- A A+

Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση με το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και έχει ναυλωθεί από μία ιρλανδική οργάνωση, κάλεσε το Ισραήλ η Ιρλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως το πλοίο «Rachel Corrie» συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα, αφού οι 15 επιβαίνοντες απέρριψαν πρόταση να ξεφορτωθεί το φορτίο στο Ισραήλ και στη συνέχεια να μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ιρλανδία δήλωσε ξεκάθαρα πως πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί άδεια στο Rachel Corrie να προχωρήσει προς τη Γάζα και να ξεφορτώσει εκεί το ανθρωπιστικό φορτίο του», ανέρφερε ο Μάρτιν.

Το πλοίο αναμένεται να φθάσει ανοικτά της Γάζας αύριο το πρωί. «Ενόσω το Rachel Corrie συνεχίζει την προσέγγισή του προς τη Γάζα, η πρωταρχική έγνοια της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ιρλανδών πολιτών και των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται πάνω στο σκάφος», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η βοήθεια να φθάσει στον πληθυσμό της Γάζας.

Όπως εξήγησε, «την Παρασκευή βρέθηκε ένας συμβιβασμός με την ισραηλινή κυβέρνηση ο οποίος προέβλεπε πως το Rachel Corrie θα προσέγγιζε στην ισραηλινή ζώνη αποκλεισμού προτού αποδεχθεί να αλλάξει πορεία προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ».

Το φορτίο θα ξεφορτωνόταν και θα επιθεωρούνταν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και Ιρλανδών αξιωματούχων και στη συνέχεια θα μεταφερόταν προς τη Γάζα συνοδεία δύο ανθρώπων από το πλοίο.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, το απόγευμα της Παρασκευής οι επιβαίνοντες δεν αποδέχθηκαν την πρόταση.

«Σέβομαι πλήρως το δικαίωμά τους να πράξουν κατά τέτοιο τρόπο και να συνεχίσουν την ενέργεια διαμαρτυρίας τους επιδιώκοντας να πλεύσουν προς τη Γάζα. Εάν, όπως είναι η δεδηλωμένη πρόθεσή της, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακόψει το Rachel Corrie, η (ιρλανδική) κυβέρνηση θα ζητήσει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, «οι επιβαίνοντες στο Rachel Corrie έχουν πει ξεκάθαρα πως οι προθέσεις τους είναι ειρηνικές και έχουν δηλώσει ότι δεν θα προβάλουν αντίσταση στους ισραηλινούς στρατιώτες».

«Στη βάση αυτών των διαβεβαιώσεων, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολόγηση της χρήσης βίας εναντίον οποιουδήποτε βρίσκεται πάνω στο πλοίο», προειδοποίησε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή