Επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι στον αμερικανικό Νότο και οι Δημοκρατικοί στο βιομηχανικό Βορρά

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 13:22
A- A A+

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι επικράτησαν στον παραδοσιακά δημοκρατικό αμερικανικό Νότο στις εκλογές για την ανάδειξη των 36 από τους 50 κυβερνήτες των πολιτειών, ενώ οι Δημοκρατικοί διατήρησαν την πολυπληθέστερη πολιτεία της Καλιφόρνιας και εξασφάλισαν νίκες στο βιομηχανικό Βορρά.

Στη Νότια Καρολίνα ο απερχόμενος Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζιμ Χότζες ηττήθηκε από το Ρεπουμπλικάνο Μαρκ Σάνφορντ. Στην Τζώρτζια ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής νίκησε τον απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη Ρόϊ Μπαρνς και έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης από το 1872.

Σημαντική νίκη κατέγραψαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του Αμερικανού προέδρου, επικράτησε εύκολα του δημοκρατικού Μπιλ Μακ Μπράϊντ εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία. Στο παραδοσιακά δημοκρατικό Μέρυλαντ η δημοκρατική υποψήφια Κάθλιν Τάουνσεντ Κένεντι, κόρη του Ρόμπερτ Κένεντι, ηττήθηκε από το Ρεπουμπλικάνο Ρόμπερτ Ελρις. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν επίσης τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Τέξας, με την επανεκλογή του Τζωρτζ Πατάκις και του Ρικ Πέρι αντιστοίχως. Στη Μασαχουσέτη η εκλογή επανέφερε στο προσκήνιο την πολιτική οικογένεια Ρόμνεϊ με την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Μιτ Ρόμνεϊ, επικεφαλής της ολυμπιακής επιτροπής των χειμερινών αγώνων Σωλτ Λέικ Σίτι και γιού του πρώην κυβερνήτη και υποψήφιου για τον χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζωρτζ Ρόμνεϊ.

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν την πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκρέι Ντέϊβις επικράτησε του ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία Μπιλ Σάϊμον και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι επικράτησαν επίσης σε τρεις μεγάλες πολιτείες του βιομηχανικού Βορρά, την Πενσιλβάνια, το Μίτσιγκαν και το Ιλινόϊ. Στην Πενσιλβάνια ο Δημοκρατικός Εντ Ρέντελ, πρώην δήμαρχος της Φιλαδέλφιας, κατέλαβε τη θέση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη επικρατώντας του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας Μάϊκ Φίσερ.

Οι Δημοκρατικοί τερμάτισαν την 30χρονη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Ιλινόϊ, όπου ο Δημοκρατικός βουλευτής Ροντ Μπλογκόγεβιτς επικράτησε του ρεπουμπλικάνου Τζιμ Ράϊαν, γενικού εισαγγελέα της πολιτείας. Στο Μίσιγκαν, που θα έχει Δημοκρατικό κυβερνήτη για πρώτη φορά μετά το 1991, η Δημοκρατική Τζένιφερ Γκράνχολμ και γενική εισαγγελέας της πολιτείας επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Ντικ Πόστουμους.

Στο Νιού Μέξικο ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπιλ Ρίτσαρντσον, υπουργός Ενεργείας στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Τζων Σάντσες, αποσπώντας από τους Ρεπουμπλικάνους τη θέση του κυβερνήτη. Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν επίσης τη θέση του κυβερνήτη από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κάνσας, όπου η Καθλίν Σιμπέλιους επικράτησε του Τιμ Σααλενμπέργκερ, και νίκησαν στο Μέϊν με τον Τζων Μπαλντάκι που θα καταλάβει την έδρα του ανεξάρτητου απερχόμενου κυβερνήτη Ανγκους Κινγκ και στο Τένεσι, όπου ο πρώην δήμαρχος του Νάσβιλ Φιλ Μπρέσντεσεν επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Βαν Χίλερι.

Στη Μινεζότα ο Ρεπουμπλικάνος Τιμ Πόουλεντι θα καταλάβει τη θέση του απερχόμενου ανεξάρτητου κυβερνήτη Τζέσε Βεντούρα, ο οποίος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του, ενώ στο Νιού Χαμσάϊρ ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας Κρεγκ Μπένσον επικράτησε του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μαρκ Φέρναλντ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή