Οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν να επιβιβαστούν στο «Rachel Corrie»

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 10:38
UPD:11:02
REUTERS/URIEL SINAI

A- A A+

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιβιβαστούν στο ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας αν συνεχίσει να αρνείται να αλλάξει πορεία, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Αν δεν μας αφήσουν καμία επιλογή, θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο», είπε στο Reuters η Αβιτάλ Λίμποβιτς

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το πλοίο αγνόησε τις διαταγές να αλλάξει πορεία προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ και κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενημερώσαμε επανειλημμένα τους υπεύθυνους στο πλοίο ότι πρέπει να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Ασντόντ και ότι υπάρχει αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και συνεχίζουν τον πλου προς τη Γάζα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακή επιτροπή υποδοχής που περιμένει το πλοίο στη Γάζα, ανέφερε ότι το Rachel Corrie αναχαιτίσθηκε χωρίς βια περίπου 35 μίλια (65 χλμ) ανοιχτά της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, τουλάχιστον τρια περιπολικά πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συνοδεύουν το φορτηγό πλοίο σε μια ζώνη 30 με 35 μίλια ανοικτά των μεσογειακών ακτών, σε διεθνή ύδατα.

Εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις και δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από την πλευρά τους ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο», τόνισε η ίδια πηγή.

«Απ΄ό,τι καταλαβαίνουμε, τα ισραηλινά πλοία βρίσκονται δίπλα στο Rachel Corrie, αλλά δεν έχουν ακόμα επιβιβαστεί σ΄αυτό ισραηλινοί στρατιώτες», πρόσθεσε ο εκπρόσψπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία-Παλαιστίνη ότι ήλθε σε επαφή στις 05:15 τοπική και ώρα Ελλάδας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με επιβάτες του πλοίου.

«Τούς ακολουθούσαν ισραηλινά πλοία. Τα ραντάρ τους είχαν παρεμβολές, αλλά τα δορυφορικά τηλέφωνα λειτουργούσαν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης.

Την Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ¶βιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως «θα σταματήσουμε το πλοίο, και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα του Ισραήλ. Δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα το Ρέιτσελ Κόρι να φθάσει στις ακτές της Γάζας».

Πριν πέντε ημέρες, στην επιχείρηση κατάληψης της νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι που επέβαιναν σε τουρκικό πλοίο.

Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003.

Στο σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια που ξεπερνά σε βάρος τον ένα τόνο, επιβαίνουν περίπου 15 άνθρωποι, Ιρλανδοί και Μαλαίσιοι, ανάμεσά τους η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, από τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δια στόματος του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απηύθυνε «κατεπείγουσα έκκληση» προς τους επιβαίνοντες στο πλοίο να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια «αναμέτρηση», για την «ασφάλεια όλων», και να μεταβούν στο Ασντόντ ώστε "να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή