Κύπρος: Με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συναντήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 19:04
A- A A+

O Πάπας Βενέδικτος 16ος διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ ότι ενώνει την προσευχή του στη προσευχή του Κυπρίου προκαθημένου για ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου.

Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας ο κ.Βενέδικτος τόνισε ότι προσεύχεται, ώστε « όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, με την βοήθεια του Θεού, θα βρουν τη σοφία και το αναγκαίο σθένος να εργαστούν μαζί για ένα δίκαιο διακανονισμό των θεμάτων που παραμένουν άλυτα , να οδηγηθούν στην ειρήνη και τον συμβιβασμό και να οικοδομήσουν για τις μελλοντικές γενιές , μια κοινωνία που θα διακρίνεται από την εκτίμηση για τα δικαιώματα όλων , συμπεριλαμβάνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα της ελευθερίας της συνείδησης και της ελευθερίας της λατρείας».

«Μακαριότατε , σε χαιρετώ με αδελφική αγάπη εν τω Αναστημένω Κυρίω», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα στα ελληνικά. Στη σύντομη ομιλία του, που ακολούθησε στα αγγλικά , ο Βενέδικτος 16ος αναφέρθηκε και στον Θεολογικό διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο διάλογο αυτό.

Ο Πάπας ευχήθηκε « το ¶γιο Πνεύμα να οδηγεί και επιβεβαιώνει αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική πρωτοβουλία, που σκοπεύει στην αποκατάσταση της πλήρους και ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης , μια κοινωνία που πρέπει να ζει μένοντας πιστή στο Ευαγγέλιο και την Αποστολική παράδοση , με μεγάλο σέβας για τις νόμιμες παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης και με κατανόηση της διαφορετικότητας των δώρων, μέσω των οποίων το Πνεύμα οικοδομεί την Εκκλησία σε ενότητα, αγιότητα και ειρήνη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην προσφώνηση του , αφού ανέφερε ότι εσχάτως η Εκκλησία της Κύπρου αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες.

«Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού», διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

O προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Δημήτριος Δημοσθένους είπε λίγα λόγια στον Πάπα για την ιστορία του (17ος αιώνας) και τις αγιογραφίες, που τον κοσμούν. (18ος)

Ο Κύπρου Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Πάπα δια χειραψίας στον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής. Ένας κληρικός του πρόσφερε άνθη. Ο Αρχιεπίσκοπος οδήγησε τον Πάπα στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο και του παρουσίασε τους Κύπριους Ιεράρχες και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Από τα 17 μέλη της Ιεραρχίας απουσίασαν πέντε: οι Μητροπολίτες Κυρηνείας Παύλος, Λεμεσού Αθανάσιος και Τριμυθούντος Βαρνάβας και οι Χωρεπίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος,

Στη συνέχεια εισήλθαν στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Ο Πάπας κάθισε στο γραφείο, κάτω από τη μεγάλη φορητή βυζαντινή εικόνα του Χριστού, στη θέση του κ. Χρυσόστομου και ο Κύπρου απέναντί του. Παρόντες μόνο δύο μεταφραστές, Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Δημοσθένους, ιταλομαθής, και μια μοναχή , μεταφράστρια του Πάπα. Συνομίλησαν για περίπου 20’ .

Επίσης, ο Πάπας ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο από το διευθυντή του Γιάννη Ηλιάδη , επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ΄και παρακάθισε σε γεύμα.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου τρία χρόνια, μετά μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’ στο Βατικανό, την πρώτη Κυπρίου προκαθημένου στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή