Δεν σκέφτεται να παραιτηθεί ο επικεφαλής της ΒΡ

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2010 11:38
REUTERS/JEFF OVERS

A- A A+

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε ότι δε σκέφτεται να παραιτηθεί παρά την κατακραυγή στις ΗΠΑ για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

«Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό. Σίγουρα πέρασε από το μυαλό άλλων, αλλά όχι από το δικό μου», δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph όταν ρωτήθηκε εάν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί.

Ο Χέιγουορντ επικρίθηκε έντονα, ενώ έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωσή του ότι «ήθελε πίσω τη ζωή του», εβδομάδες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon, που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα εργάτες και προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Χέιγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση και τον εκνευρισμό λόγω της έκτασης της καταστροφής αλλά και του χρόνου που έχει περάσει και θα χρειαστεί ακόμα για να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

«Πιστεύω ότι η αντίδραση είναι κατανοητή από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι αυτού του μεγέθους. Είμαι και εγώ θυμωμένος και απογοητευμένος», τόνισε.

Ο Χέιγουορντ πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί ότι μπορεί να διωχθεί ποινικά για την καταστροφή.

«Δεν ανησυχώ μήπως συλληφθώ. Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει. Το μόνο πράγμα που με κάνει να χάνω τον ύπνο μου είναι η διαρροή», τόνισε.

Ο Χέιγουρντ προκάλεσε την έντονη απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε πως η ΒΡ θα καταβάλει μερίσματα στους μετόχους της εταιρίας παρά το το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ερωτηθείς εάν η ΒΡ θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει το θέμα αυτό, μετά τη δήλωση του Ομπάμα ότι η εταιρία έχει «ηθικές και νομικές υποχρεώσεις» για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στον Κόλπο του Μεξικού, ο Χέιγουορντ απάντησε:

«Το διοικητικό συμβούλιο θα τα λάβει όλα υπόψη του όταν θα αποφασίσει για τα μερίσματα, σε έξι εβδομάδες».

Ο Χέιγουορντ παραδέχθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην εταιρία, αλλά τόνισε ότι η ΒΡ έμαθε από την εμπειρία αυτή.

«Αυτό δε θα σταματήσει την εξόρυξη πετρελαίου. Θα την αλλάξει. Θα είμαστε η εμπροσθοφυλακή γιατί θα γνωρίζουμε περισσότερα γι΄αυτό από οποιονδήποτε άλλον», τόνισε.

Οσο για τη μελλοντική μορφή της εταιρίας, ο Χέιγουορντ τόνισε ότι «θα είναι σαφώς διαφορετική» γιατί θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μείωση των κινδύνων και στην απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση μιας έκρηξης και μιας πετρελαιοκηλίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή