Βενεζουέλα: 82 εκατ. δολ. για κινεζικά αεροσκάφη

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 08:36
A- A A+

Ποσόν 82 εκατ. δολ. για την αγορά της δεύτερης παρτίδας κινεζικών εκαπιδευτικών αεροσακφών και ελαφρών μαχητικών τύπου Κ-8 θα διαθέσει η Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Η σοσιαλιστικών αποκλίσεων κυβέρνηση του Τσάβες έχει παραγγείλει 18 Κ-8 από την Κίνα, και τον περασμένο Μάρτιο παρέλαβε τα πρώτα έξι αεροσκάφη.

«Εγκρίναμε 82 εκατ. δολ. για τη δεύτερη παρτίδα των κινεζικών Κ-8. Τα αεροσκάφη προορίζονται για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε ο Τσάβες στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του.

Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν τον Τσάβες για τις σχέσεις του με την Κούβα και το Ιράν, έχουν επιβάλλει από το 2006 εμπάργκο στις αγορές όπλων στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες, που δηλώνει ότι επιθυμεί να αγοράσει συνολικά 40 κινεζικά Κ-8, αναγκάσθηκε να στραφεί στην Κίνα, έπειτα από την αποτυχία του να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη από βραζιλιάνικη εταιρεία, κυρίως διότι περιελάμβαναν αμερικανικά ηλεκτρικά συστήματα.

Η Βενεζουέλα σχεδιάζει να αγοράσει σύστημα κινεζικών ραντάρ και να δαπανήσει 4 δισ. δολ. σε ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, συστοιχίες πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη, για να αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-16, που σήπονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών λόγω του εμπάργκο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή