Ο Μπους κέρδισε το στοίχημα

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 17:13
UPD:20:20

A- A A+

Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να λένε ότι ο πρώτος παίρνει τα πάντα, και ο δεύτερος τίποτα. Οι χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ για την ανάδειξη των 435 νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, του ενός τρίτου της Γερουσίας, δηλαδή 34 γερουσιαστών, καθώς και 36 κυβερνητών, το επιβεβαίωσαν, ακόμη και για λόγους πέραν του προφανούς.

Αποφασιστικά ενισχυμένος εξήλθε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από τις εκλογές, που καθόρισαν την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στους δύο πόλους της αμερικανικής εξουσίας, την προεδρία και το Κογκρέσο.

Στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του ο Τζορτζ Μπους θα έχει τον έλεγχο και της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ενώ και 26 από τους συνολικά 50 κυβερνήτες Πολιτειών -που θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία- πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους.

Το παράδοξο είναι ότι η κατίσχυση Μπους σε αυτήν την «ασυνήθιστη» εκλογική αναμέτρηση - καθώς η χώρα ζει ακόμη τον απόηχο της επίθεσης στους δίδυμους πύργους και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράκ- οφείλεται εν πολλοίς στον «αρχιερέα του άξονα του κακού» τον Σαντάμ Χουσεϊν.

«Το μήνυμα της ψήφου είναι ότι ο λαός στοιχίζεται πίσω από έναν δημοφιλή πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Ο κόσμος δεν θέλει να εξασθενήσει τον πρόεδρο σε αυτό το σημείο. Ανεξάρτητα από τις όποιες αμφιβολίες έχει ο λαός για τον πόλεμο, ο Μπους επωφελήθηκε απ' αυτό» τονίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τέξας, Μπρους Μπιουκάναν.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι απέσπασαν μια ήρεμη, αλλά σαφή εντολή υπερ του προτεινόμενου, από τον πρόεδρο Μπους, πολέμου στο Ιράκ», υπογραμμίζει και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Τέμπλ, Τζέιμς Χίλτι.

Ο κ. Χίλτι τονίζει ότι ο Μπους ενεργοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, πρωτοστατώντας στην προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα, διακινδυνεύοντας κατά πολλούς ακόμη και το θεσμικό του πρεστίζ, εκμεταλλευόμενος κατ' άλλους στο έπακρο το κύρος της προεδρίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Μπους έσπασε την παράδοση, που θέλει στις εκλογές που γίνονται στο μέσον της προεδρικής θητείας, να εκλέγεται Κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από το αντίθετο κόμμα από αυτό στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος.

Επί 17 μέρες περιόδευε τις ΗΠΑ μιλώντας σε συγκεντρώσεις για να ενισχύσει τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως έκαναν και όλοι σχεδόν οι υπουργοί της κυβέρνησής του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν η πλέον πολυδάπανη στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής, οι άμεσες συνεισφορές προς τους υποψηφίους των δύο κομμάτων έφθασαν το ποσό των 416 εκατ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με τις εκλογές του 1998.

Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, εμφανίστηκαν διστακτικοί και διασπασμένοι. Αρκετοί υποστήριξαν έστω και απρόθυμα τον πρόεδρο Μπους στο Ιράκ, ενώ δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τα εσωτερικά, κυρίως οικονομικά προβλήματα.

Μέχρι σήμερα οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν τη Γερουσία με διαφορά μιας έδρας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έξι έδρες διαφορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που μεταδίδει το CNN, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται των Δημοκρατικών με 226 έδρες. Στη Γερουσία, 51 έδρες καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι και 46 οι Δημοκρατικοί. Στην αναμέτρηση για τους 36 νέους κυβερνήτες Πολιτειών, ο αδελφός του προέδρου, ο Τζεμπ Μπους επανεξελέγη στη Φλόριδα, ενώ στους Ρεπουπλικάνους πέρασε και το Μέριλαντ, για πρώτη φορά από το 1966.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή