ΗΠΑ: «Μακροχρόνιες» οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 17:57

A- A A+

Οι αποζημιώσεις για την πρόκληση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού θα ανέλθουν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ο επικεφαλής του Αμερικανικής Ακτοφυλακής Θαντ ¶λεν επισήμανε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις οικολογικές επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με το Θαντ ¶λεν, η ΒΡ σχεδιάζει να αυξήσει την ποσότητα πετρελαίου που συλλέγει με ένα νέο μηχανισμό στα 20.000 βαρέλια ημερησίως. Την Κυριακή η ΒΡ συνέλεξε 11.100 βαρέλια πετρελαίου.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ναύαρχος, ακόμα και αφού σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή, οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας για τουλάχιστον άλλες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε: «Αυτοί (η ΒΡ) είναι οι υπεύθυνοι. Αυτοί θα επωμιστούν το κόστος. Το κόστος αυτό είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα που θα τους αποφέρει η πώληση στην αγορά του πετρελαίου που θα διασωθεί… θα υπάρξουν ποινές της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή