Έπεσε η αυλαία για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου: ο Ανδρέας Βουτσινάς "έφυγε" σήμερα, στις 11 το πρωί, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε ηλικία 79 ετών.
Πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, έπειτα από ατύχημα, ενώ η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται τα τελευταία χρόνια, όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό.
Πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, έπειτα από ατύχημα, ενώ η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται πριν από χρόνια, όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό.
Ωστόσο παρέμενε στις θεατρικές επάλξεις και είχε σκηνοθετήσει φέτος στο Θέατρο Ορφέας, στη σκηνή που έφερε το όνομά του, την παράσταση «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρρεν» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, με πρωταγωνίστριες τις Βάσια Παναγοπούλου και Αλεξάνδρα Λαδικού.
Γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στη θεατρική σχολή του Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Webber Douglas.
Φοίτησε στη σχολή του Lee Strassberg και το 1957 έγινε μέλος του φημισμένου ActorΆs Studio στη Νέα Υόρκη. Είχε εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και την Ελλάδα. Το 1957 συμμετείχε ως ηθοποιός στα έργα "Jb" και "Οι αλλοπαρμένοι" (σκην. Ηλία Καζάν), στο Μπρόντγουεϊ. Τρία χρόνια αργότερα, σκηνοθέτησε τη Τζέιν Φόντα στο "No concern of mine".
Δούλεψε σε διάφορες ταινίες και δίδαξε ηθοποιούς με διεθνή ακτινοβολία, όπως τη Τζέιν Φόντα, τη Φέι Νταναγουέι, τον Γουόρεν Μπίτι, την Αν Μπράνκοφτ κ.α.
Το 1961 σκηνοθέτησε στο Μπρόντγουεϊ το "Fun Couple" και τη "Νύχτα της Ιγκουάνα" στον Καναδά. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τον Μελ Μπρουκς, στις ταινίες "Producers", "Μystery of 12 chairs" και "Ηistory of the world". Το 1981 έπαιξε με τη Μελίνα Μερκούρη στο έργο του Ζυλ Ντασέν "Dreams of passion", καθώς και στο "Απέραντο γαλάζιο" του Λυκ Μπεσόν. Επίσης πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη "Πρόβα νυφικού".
Στις σκηνοθεσίες του περιλαμβάνονται τα έργα "Δον Ζουάν" στην "Comedie Francaise", "Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου" στο θέατρο "La Fenice" της Βενετίας με την Ειρήνη Παππά, "Δεσποινίς Τζούλια" με τη Φανί Αρντάν στο Παρίσι και η "Νύχτα της Ιγκουάνα" με τον Βανέκ στο θέατρο του Πίτερ Μπρουκ στο Παρίσι.
Είχε σκηνοθετήσει 125 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους. Επίσης, σκηνοθέτησε τις μουσικές παραστάσεις της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη με την ¶λκηστη Πρωτοψάλτη.
Από το 1978-1980 δίδαξε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας (IDEC), έπειτα από πρόταση του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού.
Είχε επίσης διευθύνει το "Θέατρο των πενήντα", ένα θεατρικό εργαστήρι στο Παρίσι, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η γαλλική κυβέρνηση του είχε απονείμει τον ανώτατο τίτλο τιμής «Commandeur des Arts et des Lettres», καθώς και τον τίτλο «Chevalier de Merite».
Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την ίδρυση και την οργάνωση της Ανώτερης Δραματικής Σχολής που φέρει το όνομά του στη Θεσσαλονίκη και στην οποία πρόλαβε να διδάξει στο πρώτο έτος την περίοδο 2008-2009. Στην ανακοίνωση του εκπαιδευτικού οργανισμού "Ανδρέας Βουτσινάς", επισημαίνεται : "...Ο Ανδρέας Βουτσινάς, μετά τη μεγάλη πορεία του στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός, τελείωσε την καριέρα του πραγματοποιώντας το μεγάλο του όνειρο: να αφήσει πίσω του όχι μόνο το όνομά του στη Θεσσαλονίκη που τόσο αγάπησε αλλά και μια δραματική σχολή που διέπεται από τις αρχές που έμαθε και δίδαξε: την αλήθεια και το βάθος στην υποκριτική. Σήμερα που όλοι εμείς σκεφτόμαστε και αναπολούμε την παρουσία του, το πάθος του, την αγωνία και την αγάπη του για τους νέους ηθοποιούς και ψάχνουμε ένα μήνυμα για μότο στη σημερινή μέρα, ίσως πρέπει να επικεντρωθούμε στην τελευταία του επιθυμία: να σκορπιστούν οι στάχτες του στην Επίδαυρο. Ήξερε πάντα να αιφνιδιάζει...".
Στην απώλεια του αξέχαστου Ανδρέα Βουτσινά, αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε,Σωτήρης Χατζάκης: "Ο Ανδρέας Βουτσινάς έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας γενναιόδωρα τις θεατρικές του δωρεές στο Κ.Θ.Β.Ε. και στην πόλη. Σκηνοθέτησε 19 συνολικά έργα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η πρώτη του παράσταση ήταν "Η τρελή του Σαγιώ" του Ζιροντού τα Χριστούγεννα του 1981. Με την "Ελένη" του Ευριπίδη, εμφανίστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1982. Οι σκηνοθεσίες του και η διδασκαλία του στη Σχολή του Κρατικού (από το 2002-2009) άνοιξαν δρόμο για τους νεώτερους και συνεισέφεραν τα μέγιστα στη φυσιογνωμία του Κρατικού Θεάτρου Βορείο Ελλάδος".
Σε συλληπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπογραμμίζεται ότι "η επιρροή του υπήρξε σημαντική, η προσωπικότητά του έντονη, η αγάπη και ο ενθουσιασμός για το θέατρο και τον κινηματογράφο καθόρισαν τη ζωή του. Ο Ανδρέας Βουτσινάς υπήρξε για την παγκόσμια σκηνή πηγή αστείρευτης έμπνευσης, καλλιτεχνικής τόλμης και καινοτομίας".
Ο Ανδρέας Βουτσινάς, αφήνει πίσω τον γιο του, Μάριο.