Δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα

Υπόθεση Βατοπεδίου
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 14:27
UPD:23:09

Σε ένα πόρισμα με πέντε διαφορετικές θέσεις κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνούσε επί τέσσερις μήνες την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

A- A A+

Σε ένα πόρισμα με πέντε διαφορετικές θέσεις κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνούσε επί τέσσερις μήνες την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Πάντως, τα πέντε κόμματα συμφώνησαν σε μια συμπερασματική έκθεση έξι σημείων.

Το πόρισμα εκφράζει αποκλειστικά τις θέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας και και προαναγγέλλει τη σύσταση μιας Προανακριτικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στο τελικό «τα συμπεράσματα και η κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Πόρισμα της Εξεταστικής του 2008, επιβεβαιώνονται πλήρως, αλλά και εδραιώνονται περαιτέρω από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες της παρούσας Επιτροπής του 2010».

Αν και, όπως σημειώνεται, «οι αποφάσεις του Γ. Δρυ και κυρίως του Απ. Φωτιάδη (...) άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων το οποίο είχε κλείσει επί δεκαετίες», προστίθεται πως «το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αναμφισβήτητα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά το Μάρτιο του 2004».

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Τσιρώνη, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες σε 11 πολιτικά πρόσωπα: τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Βουλγαράκη, Μπέζα, Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Δρυ και Φωτιάδη», ενώ, όπως επεσήμανε, «χρήζουν κατά τη δική μας άποψη περαιτέρω διερεύνησης, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Δούκας, ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός, ο κ. Κιλτίδης και ο κ. Βουλγαράκης».

Η ΝΔ καταλογίζει μόνο πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει και εμμένει στο όνομα του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στις πορισματικές του θέσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει το νόμιμο των επιλογών των υπουργών του.

Σύσταση προανακριτικής επιτροπής ζητά το ΚΚΕ και καταλογίζει ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα. Υπογραμμίζει δε την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για την επιστροφή των κτημάτων στο Δημόσιο, όπως επίσης και ακύρωσης όσων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αναγνωρίζονται με τη χρήση βυζαντινών χρυσοβούλων, εκκλησιαστικών σιγγιλίων και οθωμανικών φιρμανίων.

Ο ΛΑΟΣ ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους κ.κ. Δρυ, Μπασιάκο, Φωτιάδη, Δούκα και Κοντό, ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται επίσης και η ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στον Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος «ήδη από την 4η Αυγούστου του 2008 αλλά και αργότερα, διευκρίνισε με πρωτοβουλία του, ότι αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό της έκτασης της Ουρανούπολης, είναι μόνον ο δασάρχης».

Σε ό,τι αφορά τον ¶κη Τσοχατζόπουλο, ο ΛΑΟΣ επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο θέμα δεν μπόρεσε λόγω χρονικού περιορισμού να ελέγξει η Επιτροπή μας και θα πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε με Προκαταρκτική Επιτροπή, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».

Πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) και κ.κ. Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο, Ρουσσόπουλο, Μπέζα και Κιλτίδη - και στην κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά, χωρίς να διευκρινίζει για ποιους απ’ αυτούς θα χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα από την Προανακριτική Επιτροπή, επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπιστώνει δε «τεράστιες ανεπάρκειες των μηχανισμών φορολογικών και χρηματοπιστωτικών ελέγχων» και «αδιαφανή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. (…) Τα ερωτηματικά και οι απορίες σε σχέση με τις γενικότερες συναλλαγές των εμπλεκομένων στην υπόθεση, εξακολουθούν να υφίστανται και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της περαιτέρω προκαταρκτικής έρευνας».

Το πόρισμα παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανώλη Μπετενιώτη στον πρόεδρο της Βουλής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά και η μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για να αποφασιστεί η σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής.

Μιλώντας στο ρ/σ Real, o κ. Μπετενιώτης σημείωσε ότι το πόρισμα «καταλήγει σε περαιτέρω διερεύνηση (δηλαδή πάμε σε προανακριτική)».

«Με έγγραφό μας έχουμε ζητήσει την διερεύνηση όλων των λογαριασμών και των οικονομικών συναλλαγών», τόνισε και γνωστοποίησε ότι προέκυψαν «πράγματι 17 νέα στοιχεία ανάδειξης του σκανδάλου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή