Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό αποφάσισε να αποστείλει η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της Siemens προκειμένου να ζητηθεί, με διάβημα από την γερμανική κυβέρνηση, να υποδείξει στην εταιρεία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την παροχή στοιχείων για ενδεχόμενες δωροδοκίες. Επίσης, ζητείται το όλο θέμα να τεθεί ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ.
Σήμερα, το ανακριτικό έργο της επιτροπής συνεχίζεται με με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινό Προστασίας του Πολιτη) τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη και τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, η εξέταση του οποίου είναι σε εξέλιξη.
Σήμερα επίσης κατατέθηκαν στην επιτροπή δύο φάκελοι που κατασχέθηκαν από το γραφείο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, με ονόματα πολιτικών και μη, προς τους οποίους εστάλησαν οικοσκευές από τη Siemens ή συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες.
Πιο αναλυτικά, εξεταζόμενος ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C4I, όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Χηνοφώτης ανέφερε, καταθέτοντας στοιχεία, ότι ο ίδιος διεφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008, μέσω χειρόγραφων αναφορών, με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.
Όπως ανέφερε ο κ. Χηνοφώτης, αν και η επιτροπή παραλαβής τάχθηκε υπέρ της παραλαβής του υποσυστήματος με απομείωση της τιμής, αφού ο ίδιος διαφώνησε, η απόφαση της επιτροπής έγινε από αποφασιστική απλώς γνωμοδοτική και τη δικαιοδοσία εγκρίσεως είχε ο έχων την οικονομική εξουσία προϊστάμενός του υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επίσης δεν προσυπέγραψε την παραλαβή.
Περιορισμένες διαφωνίες είχε ο υφυπουργός και με την παραλαβή του ΤΕΤΡΑ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε στην επιτροπή να κληθεί και να καταθέσει ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγιας για να ερωτηθεί για την καταγγελία της σύμβασης που κατέθεσε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.
Όσον αφορά στα στοιχεία για τις συσκευές, ηλεκτρικές ή υψηλής τεχνολογίας, που δόθηκαν, τα ονόματα είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά και περιέχονται τμηματικά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και είχε σταλεί και στη Βουλή.
Δεν διευκρινίζεται πάντως σε όλες τις περιπτώσεις αν οι συσκευές πληρώθηκαν από τη Siemens, ήταν δηλαδή δώρα, ή εξοφλήθηκαν από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως φερ' ειπείν του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι έχει εξοφλήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 160.000 ευρώ για τον εξοπλισμό δύο εκλογικών του κέντρων πριν τις εκλογές του 2007.
Στον πρώτο φάκελο (ονομάζεται blue file) που κατατέθηκε από τον συγκεντρωτικό κατάλογο προκύπτει ότι είτε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η κόρη του Αρετή, αλλά και συνεργάτες του πρώην υπουργού (Δ. Πατσάκης, Απ. Κασιμάτης) έχουν λάβει συσκευές ή εξοπλισμό αξίας 1.340.000 δρχ. της περιόδου 1998-2001 και 13.993 ευρώ έως το 2004.
Πάντα στον ίδιο πρώτο φάκελο υπάρχει μία εγγραφή 498 ευρώ στο όνομα Μαρέβα Μητσοτάκη, 3.722 ευρω για τον καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου Ι. Κονιδάρη, τα οποία εξόφλησε με έμβασμα και 915 ευρώ στο όνομα Κ. Λάππας, Γοργιανάδες Ευρυτανίας.
Υπάρχει ακόμη ένα τιμολόγιο 283.000 δρχ. του 1997 στο όνομα της Τριανταφυλλιάς Δασκαλάκη, συγγενούς του τότε προέδρου της Γενικής Τράπεζας Γιώργου Δασκαλάκη, καθώς και η γνωστή χορηγία της Siemens προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.
Στον δεύτερο φάκελο (ονομάζεται red file) περιέχεται σε τιμολόγια αποκλειστικά το σύνολο της παραγγελίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνεργάτου της Ντόρας Μπακογιάννη Λ. Δραγουμάνου για ποσό 6.252 ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε, αν υπάρχουν και άλλα τιμολόγια, δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ενώ αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε τα στοιχεία που κατατέθηκαν «μπόχα της ξεφτίλας». Παράλληλα, έκανε λόγο για παιχνίδι αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών και εντυπώσεις εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό.
«Εταιρικά δώρα των 30 και 40 ευρώ είναι ξεφτίλα, όταν ζητούμενο είναι το πού πήγαν οι μίζες ύψους 100 εκατ. που συνδέονται με το χρόνο υπογραφής των συμβάσεων ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4I» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.
Από την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν για τα δώρα της Siemens δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών. Το όλο πράγμα, ανέφερε, οδηγεί στο κουκούλωμα και ο ΛΑΟΣ αποχωρει αν δεν υπάρξει πρόθεση για πλήρη αποκάλυψη στη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.
Το απόγευμα ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε ό,τι τον αφορά πρόκειται για «τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ».
Παράλληλα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τα περί αποκαλύψεωνα από πλευράς ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας πως «η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά».
Στη συνέχεια ρωτά αν «θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο, ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιο τρόπο από τη Siemens, γιατί δεν προχωρά η εξεταστική επιτροπή στην αυτονόητη κίνηση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες όλων των υπουργών που υπέγραψαν συμβάσεις με τη Siemens».
Καταλήγοντας, σημειώνει πως «όσο η Εξεταστική Επιτροπή δεν δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κινδυνεύει να καταρρακώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ