ΣΥΡΙΖΑ: Ενα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή η χώρα

Ζητά ρύθμιση του δημόσιου χρέους χωρίς όρους και δεσμεύσεις
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 14:30
UPD:14:34
A- A A+

H χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη γενική οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σχολιάζοντας τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο, αλλά και τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, υποστηρίζοντας πως «εγκληματούν σε βάρος της χώρας».

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «θέμα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρότεινε την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και εθνικοποίηση των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, τόνισε πως απαιτείται η εφαρμογή «ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, με προτεραιότητες:

»Πρώτον: Την επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του δημοσίου χρέους, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με στόχο τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του, χωρίς περαιτέρω επιτοκιακή επιβάρυνση.

»Δεύτερον: Τη ρύθμιση του δυσβάστακτου ιδιωτικού χρέους με χαρακτηριστικά ανάλογα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να αφορά τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες οικονομικές κατηγορίες μισθωτών, τον μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο, τους μικρούς επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

»Τρίτον: Την άμεση εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των δύο πρώτων στόχων και ως απόλυτα αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή