Συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στοχεύει στην πρόληψη από απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, μέσω της δημιουργίας ενός στενότερου πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, την εφαρμογή του one - stop ελέγχου σε όλα τα σημεία διέλευσης των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων, καθώς και για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επαφής και την κοινή αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία στον Προμαχώνα.
Υπογράμμισαν δε την ανάγκη για κοινή και συντονισμένη προσπάθεια στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε οι χώρες των Βαλκανίων να εξέλθουν από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
«Αποφασίσαμε να είμαστε σε μια καθημερινή γραμμή επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μέσα από τις συντεταγμένες υπηρεσίες των υπουργείων μας, έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του εγκλήματος», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στα σύνορα των δύο χωρών και τις πολιτικές που αναμένεται να υλοποιήσουν οι δύο χώρες, απάντησε πως «το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Και αυτό διότι εκατοντάδες χιλιάδες καταφεύγουν στην Ευρώπη με την ελπίδα να “δουν μια καλύτερη μέρα”».
Σημείωσε δε πως «δεδομένης της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο απειλεί να τορπιλίσει τα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών».
«Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Το κλειδί λέγεται Τουρκία. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια διμερή συμφωνία με την Τουρκία, συμφωνία επανεισδοχής μη νόμιμων μεταναστών, κατά την οποία από το 2001 μέχρι σήμερα υπεβλήθησαν περίπου 80.000 αιτήματα, εκ των οποίων μόνο 2.500 έγιναν δεκτά. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Όπως εξήγησε, «όσο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης συνάπτουν αξιόπιστες συμφωνίες με τις χώρες Μαγκρέμπ, όλες οι (μεταναστευτικές) ροές διοχετεύονται μέσω Τουρκίας. Και όταν σύντομα η Βουλγαρία ενσωματώσει τη Συνθήκη Σένγκεν προφανώς και η Βουλγαρία θα “χρησιμοποιηθεί” ως χώρα transit».
Τόνισε ακόμη πως το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα αλλά θα πρέπει να γίνουν επαναπροωθήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επαναπροώθηση πολιτών στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής με τις οποίες δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης με κάθε μια από τις χώρες μας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με τον οποίο συζήτησε τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και για τις προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αποτελούν τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βαλκανική χερσόνησο.