Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της αρχής το ν/σχ για την ενεργειακή απόδοση

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 17:44

A- A A+

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» δήλωσε ο ΛΑΟΣ.

«Η βελτίωση τόσο της ενεργειακής απόδοσης όσο και της ανταγωνιστικότητας και η μείωση της εξάρτησης της χώρας από την ενέργεια, είναι, και πρέπει να είναι, προτεραιότητες για τη χώρα μας», υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Χαρακτήρισε δε εφικτό το στόχο «20-20-20», που αναλογεί στα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση των εκπομπών ρύπων και συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που παρέχεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια με την εγκατάσταση ΑΠΕ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα, περισσότερο σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες βιοτεχνίες, καθώς και σε απλούς πολίτες, να εφαρμόσουν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης. Οι επεμβάσεις αυτές, συνήθως είναι αρκετά δαπανηρές. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται η διαδικασία, ώστε το κόστος τους να μην πληρώνεται από τους επιχειρηματίες, ή τους πολίτες, αλλά από τις εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές και οι οποίες θα αποπληρωθούν με τη σειρά τους, από το ποσό που θα εξοικονομηθεί με τους μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας», επεσήμανε η υπουργός.

Εκφράζοντας τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, μίλησαν για ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας νομοσχέδιο, που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ υλοποιεί ταυτόχρονα τον εθνικό στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους, που το ΥΠΕΚΑ στηρίχθηκε στην προεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, έκανε λόγο για «υπέρογκες αυξήσεις τιμολόγια σε βάρος των καταναλωτών», εκτιμώντας ότι «το νομοσχέδιο μόνο τους μεγαλοεπενδυτές εξυπηρετεί μέσα από "πράσινες μπίζινες"».

«Αποσπασματική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Πολατίδης. Εκτίμησε ακόμη ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των τιμολογίων και ζήτησε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Αντιλαϊκό, αναποτελεσματικό και αντιπεριβαλλοντικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, υποστηρίζοντας πως μόνος στόχος του είναι η απελευθέρωση της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή