Χάθηκε «η ιστορική ευκαρία» διαπραγμάτευσης με το Ιράν

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 07:30

«Νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πέταξε μία ιστορική ευκαιρία να διαπραγματευθεί ήρεμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

A- A A+

«Μία ιστορική ευκαιρία» έχασαν οι δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαπραγματευτούν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με το Ιράν και προτίμησαν την επιβολή νέων κυρώσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Δυστυχώς, αυτήν τη φορά ήταν το Ιράν που ήθελε να διαπραγματευθεί και εκείνοι που δεν ήθελαν να διαπραγματευθούν ήταν εκείνοι που νομίζουν ότι η δύναμη επιλύει τα πάντα», ανέφερε ο Λούλα. «Νομίζω ότι η λήψη αυτής της απόφασης ήταν ένα λάθος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

«Νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πέταξε μία ιστορική ευκαιρία να διαπραγματευθεί ήρεμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε επίσης ο Λούλα, που μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία με την ιρανική ηγεσία για να στέλνει το ουράνιο που διαθέτει στο εξωτερικό για εμπλουτισμό. Επρόκειτο για μία συμφωνία που έφερε και πάλι στο προσκήνιο το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα Ηνωμένα Εθνη για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, που θα έδινε τη δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να ελέγχει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή