Νιγηρία: Εξι νεκροί σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 07:41
A- A A+

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και οδηγούς μοτοσικλετών-ταξί στην πόλη Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, όπου σε επεισόδια θρησκευτικής βίας νωρίτερα εφέτος σκοτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες, ανέφεραν χθες αυτόπτες μάρτυρες.

Τα επεισόδια ξέσπασαν αρχικά την Δευτέρα, όταν άνδρες του στρατού άρχισαν να επιβάλλουν την απαγόρευση λειτουργίας των μοτοσικλετών-ταξί, και επαναλήφθηκαν, με μεγαλύτερη ένταση, χθες Τετάρτη, όταν εκατοντάδες οδηγοί άναψαν φωτιές σε δρόμους της Τζος, πρωτεύουσας της πολιτείας Πλατό, σύμφωνα με κατοίκους.

Οι συγκρούσεις δεν μοιάζουν να σχετίζονται άμεσα με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων νωρίτερα εφέτος, κατά τους ίδιους.

Η πολιτειακή κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία μοτοσικλετών-ταξί τον Απρίλιο, αλλά οι αρχές άρχισε να επιβάλουν το μέτρο μόλις αυτήν την εβδομάδα, συναντώντας σκληρή αντίσταση από τους οδηγούς - στην πλειονότητά τους τους, άνεργους νέους.

Αρκετές πολιτείες στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής είτε έχουν απαγορεύσει εντελώς είτε έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία των μοτοσικλετών-ταξί, κατηγορώντας τους οδηγούς τους ότι συμβάλλουν στην δράση κακοποιών στις πόλεις. Πολλοί χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς ως το φθηνότερο και ταχύτερο για να κινούνται στους χαοτικούς και συχνά μποτιλιαρισμένους δρόμους των πόλεων.

Ο αριθμός των μοτοσικλετών-ταξί στις πόλεις της Νιγηρίας πολλαπλασιάστηκε ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, καθώς το ποσοστό ανεργίας στη χώρα, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε ολόκληρη την Αφρική, αυξήθηκε αλματωδώς. Τα μοιραία τροχαία είναι συχνά. Πολλοί οδηγοί δεν διαθέτουν δίπλωμα. Μεγάλο ποσοστό των οδηγών τους είναι αναλφάβητοι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της Νιγηρίας και άλλοι 20.000 τραυματίζονται σε τροχαία. Σε σχεδόν όλα τα τροχαία εμπλέκονται μοτοσικλετιστές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή