Ησυχία, τάξη και ασφάλεια στο Κέιπ Τάουν

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 11:47
UPD:11/06/2010 14:49
A- A A+

Κέιπ Τάουν

Ο παραπάνω τίτλος αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση που πρόκειται να συναντήσουν οι φίλαθλοι οι οποίοι θα έρθουν αυτές τις μέρες στο Κέιπ Τάουν για το Μουντιάλ.

Το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας -επί το ελληνικότερο- δείχνει να είναι κυριολεκτικά μια σύγχρονη μεγαλούπολη (με τους ουρανοξύστες και τα σύγχρονα κτήριά της στο κέντρο) σε απόλυτη τάξη. Σκουπίδια στους δρόμους δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ οι τοίχοι είναι πεντακάθαροι. Μόνο ελάχιστες αφίσες με τον Νέλσον Μαντέλα να καλωσορίζει στη Νότια Αφρική όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου σπάνε τη μονοτονία και αυτές τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία για να ρυπαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Έντονη παντού η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, αν και οι ντόπιοι επιμένουν πως στο Κέιπ Τάουν προβλήματα ιδιαίτερα με την ασφάλεια δεν αντιμετωπίζουν. «Στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Ντέρμπαν είναι μεγάλο ζήτημα οι κλοπές. Όχι όμως εδώ. Και να είστε σίγουροι πως τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει με τα μέτρα που έχουμε πάρει», φροντίζει να μας διαβεβαιώσει ο ταξιτζής που πήραμε από το αεροδρόμιο.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν ορισμένες άκρως «ύποπτες» επιγραφές, όπως αυτή στον πολύ καλά φυλασσόμενο -με μια πρώτη ματιά- εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου μας: «Παρκάρετε με δικό σας ρίσκο»!

Λίγοι ακόμα οι τουρίστες και το καταλαβαίνει κανείς σε συζητήσεις με τους ντόπιους πως περίμεναν πολλούς περισσότερους. Χαρακτηριστικό ίσως και της κρίσης στην Ευρώπη το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι φίλαθλοι μοιάζουν αυτή τη στιγμή να υπερτερούν σε αριθμό αυτών των παραδοσιακών ποδοσφαιρικών δυνάμεων, όπως ¶γγλων, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών και Λατινοαμερικάνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις